Na hlavný obsah

KĽDR zrušila všetky ekonomické spolupráce s Južnou Kóreou. Vzťahy sa naďalej zhoršujú

Štáty sú formálne stále vo vojnovom stave.

KĽDR zrušila všetky ekonomické spolupráce s Južnou Kóreou. Vzťahy sa naďalej zhoršujú
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský parlament sa vyslovil za zrušenie všetkých dohôd na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA to napísala agentúra Reuters. Podľa agentúry sa tak naďalej prudko zhoršujú vzťahy medzi oboma štátmi, ktoré sú formálne stále vo vojnovom stave.

Ide o ďalší z radu takýchto krokov Pchjongjangu z posledných mesiacov. V januári komunistická krajina zrušila vládne úrady, ktoré mali na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Severokórejský líder Kim Čong-un vtedy v parlamente vyhlásil, že pre KĽDR už naďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami. Tiež na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden.

Soul zase koncom minulého roka v reakcii na to, že KĽDR vypustila špionážnu družicu, pozastavil platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang ju potom tiež pozastavil a uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane.

Hoci je Severná Kórea známa tvrdou rétorikou, sledujú niektorí pozorovatelia vývoj z poslednej doby s obavami. KĽDR a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 totiž skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet