Na hlavný obsah

Koalícia chce vrátiť pôvodné premlčacie lehoty pri sexuálnom zneužívaní, R. Fico ich dĺžku aj tak považuje za nezmysel

Opozícia zmenu podporí.

Koalícia chce vrátiť pôvodné premlčacie lehoty pri sexuálnom zneužívaní, R. Fico ich dĺžku aj tak považuje za nezmysel
Ilustračná snímka - parlament SR. Foto: RTVS

Premlčacie lehoty pri znásilnení či sexuálnom zneužívaní chce vláda vrátiť do pôvodného stavu. Dva týždne po schválení novely Trestného zákona tak koalícia upravuje to, čo si v zrýchlenom režime odsúhlasila.

Premlčacie lehoty pri trestných činoch proti životu a zdraviu, proti ľudskosti, proti rodine a mládeži a proti iným právam chce vláda zachovať na pôvodných 20 rokoch. Podľa ministra spravodlivosti sa tak rozhodla preto, aby zabránila zneužívaniu témy na politické hry.

„Keďže v danom procese už nebolo možné do tohto nejakým spôsobom zasiahnuť, dali sme možnosť pani prezidentke, aby v rámci veta uplatnila túto pripomienku,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Ako pokračuje diskusia o premlčacej dobe pri sexuálnom zneužívaní zisťovala v Správach RTVS Katarína Wildová:

„Keďže pani prezidentka toto svoje právo nevyužila, tak sme využili my svoju legislatívnu možnosť v rámci skráteného legislatívneho konania tak, aby sme zachovali status quo,“ dodal.

„To je lož. Keby sa po našich upozorneniach celej opozície postavil minister spravodlivosti pred hlasovaním a prihlásil by sa, otvorila by sa opäť rozprava. Mohli by sa podať nové pozmeňujúce návrhy a všetko mohlo byť inak,“ reagoval poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí. Kresťanská únia).

Koalícia navrhuje schváliť novelu v skrátenom legislatívnom konaní. „Išlo to preto, lebo sme si neuvedomili, ako bude zneužitá táto kauza. Nikoho nechceme z týchto sexuálnych delikventov chrániť. Čiže ako len sme nemali presné informácie,“ povedal poslanec Roman Michelko (SNS).

„Hoci si myslím, že to je totálny nezmysel, takáto dlhá premlčacia doba, nemá sa ako uplatniť, uvidíme, do akej miery to potom budú myslieť poslanci vážne, keď toľko kričali,“ podotkol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

„Ani táto prospešná úprava novely Trestného zákona však nemá žiadny vplyv na opodstatnenosť podnetu prezidentky na ústavný súd. Keďže jej výhrady k novele sú širšie a vládna koalícia sa o nich odmietla baviť,“ poznamenal riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidentky Jozef Matej.

Diskutovať budú v zrýchlenom režime

Novela novely dorazí do parlamentu v utorok (27. 2.). Poslanci by o nej mali diskutovať v zrýchlenom režime. Koalícia dúfa, že opozícia nebude robiť obštrukcie.

„Je možné, že aby to mohlo vstúpiť do účinnosť 15. marca, sa bude upravovať dĺžka jednotlivých rozpráv,“ uznal predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

„Samozrejme, že my nechceme, aby tie lehoty boli, aby sa skracovali. Zároveň nechceme robiť garde túto koalícii,“ uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Vzhľadom na to, že sme proti tomu, aby sa skracovali tie lehoty, tak je pravdepodobné, že zmenu podporíme,“ dodal podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko