Na hlavný obsah

Maďari protestovali proti prezidentke Novákovej: Omilostila muža odsúdeného za utajovanie sexuálneho zneužívania detí

V Budapešti sa zhromaždili stovky ľudí.

Maďari protestovali proti prezidentke Novákovej: Omilostila muža odsúdeného za utajovanie sexuálneho zneužívania detí
Ľudia v Budapešti žiadali odstúpenie prezidentky Maďarska Katalin Novákovej. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

V Budapešti v piatok (9. 2.) protestovalo najmenej tisíc ľudí. Vyzývali, aby maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila. Reagovali tak na to, že omilostila muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove. Informovala o tom agentúra Reuters.

Niekdajšieho riaditeľa odsúdili na osem rokov vo väzení za sexuálne zneužívanie niekoľkých mladistvých v rokoch 2004-2016. Jeho zástupca dostal trojročný trest odňatia slobody za to, že mu pomáhal túto trestnú činnosť utajiť.

Maďarské opozičné strany v spojitosti s kauzou vyzvali prezidentku Novákovú – bývalú ministerku pre rodinné záležitosti vo vláde premiéra Viktora Orbána -, aby odstúpila.

„Za môjho pôsobenia v úrade nebola a nebude udelená milosť pedofilom. Tak to bolo aj v tomto prípade,“ citovala Novákovú v utorok (6. 2.) tlačová agentúra MTI. Dodala tiež, že zdôvodnenie jej rozhodnutia nebude zverejnené a že všetky milosti už svojou povahou vyvolávajú kontroverzie.

V parlamente je novela ústavy

Orbán vo štvrtok (8. 2.) večer predložil parlamentu novelu ústavy, ktorá zbavuje prezidenta práva udeliť milosť za trestné činy spáchané na deťoch. Podľa agentúry Reuters sa týmto krokom snažil zmierniť politické následky škandálu.

„Rozhodnutie prezidenta republiky o udelení milosti vyvolalo diskusiu. Túto diskusiu treba uzavrieť spôsobom, ktorý upokojí všetkých Maďarov,“ píše sa v predloženom znení návrhu zákona. Nováková už avizovala ochotu novelu ústavy podpísať.

Účastníci piatkového protestného pochodu v Budapešti sa vydali smerom k prezidentskej kancelárii a tvrdili, že jediným prijateľným riešením by bolo, keby Nováková na svoj post rezignovala. „Odstúpenie by bolo veľmi správnym krokom,“ uviedol jeden z protestujúcich.

Maďarská prezidentka je momentálne na zahraničnej ceste v katarskej Dauhe, uvádza agentúra Reuters. Nováková udelila milosť približne dvom desiatkam ľudí ešte v apríli minulého roku pred návštevou pápeža Františka. Medzi nimi bol aj zástupca riaditeľa detského domova, ktorí pomohol bývalému riaditeľovi zatajiť jeho zločiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet