Na hlavný obsah

Mal by SZĽH povoliť hráčom z KHL reprezentovať Slovensko? Pýtali sme sa prezidentských kandidátov (anketa)

Názory kandidátov nie sú jednotné.

Mal by SZĽH povoliť hráčom z KHL reprezentovať Slovensko? Pýtali sme sa prezidentských kandidátov (anketa)
Archívna snímka z prípravného zápasu Slovensko - Nemecko. Foto: SITA/Tomáš Somr

Predseda parlamentu a kandidát v prezidentských voľbách Peter Pellegrini (Hlas-SD) chce, aby Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) povolil hráčom z ruskej KHL reprezentovať Slovensko. Kým niektorí ďalší prezidentskí kandidáti s predsedom NR SR súhlasia, iní sa proti tejto myšlienke vyhradzujú.

Podľa Ivana Korčoka, podľa prieskumov najsilnejšieho oponenta Pellegriniho, majú ísť športovci a ich organizácie spoločnosti príkladom. Odkázal pritom na ich značnú autoritu. „Je absurdné, ak niekto hovorí, že politika nepatrí do športu a zároveň sám vyvíja politický tlak na športový zväz, nech ten rozhodne a potom nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie,“ uviedol.

Korčok chce veriť, že SZĽH má jasne stanovený morálny kompas a postoje. „V tomto prípade voči lige, ktorá je otvoreným propagandistickým nástrojom diktátorského režimu, ktorý vedie agresívnu vojnu proti nášmu susedovi“.

Kandidát Patrik Dubovský zastáva názor, že by SZĽH nemala hráčom z KHL povoliť hrať v národnom tíme Slovenska. „Je to hanba, že hrajú a sú platení krajinou, ktorá vedie vražednú agresiu proti Ukrajine,“ uviedol pre spravodajský portál Správy RTVS.

Niektorí by hráčov z KHL privítali

Prezidentský kandidát Milan Náhlik si zase myslí, že SZĽH by nemal robiť obštrukcie. Hokejový zväz by podľa neho mal povoliť hráčom, ktorí hrávajú v KHL a prejavia záujem reprezentovať národný tím, reprezentovať Slovensko.

„Práve naopak, SZĽH by mal urobiť všetko preto, aby takíto hokejisti, ktorí hrávajú jednu z najprestížnejších hokejových líg, mohli bez zbytočných problémov reprezentovať Slovensko,“ dodal Náhlik.

Štefan Harabin považuje za „zábavné“, že v časoch konfliktov, do ktorých sa zapájali USA, sa SZĽH ani IIHF nezaoberali sankcionovaním hráčov hosťujúcich v NHL. Ak by zväz hráčov sankcionoval išlo by podľa neho o porušenie ústavy, respektíve Charty OSN.

„Bezpečnostná rada OSN podľa článku 39 Charty OSN neuvalila sankcie na hokejistov hrajúcich v Rusku. Ak by ich SZĽH sankcionoval, porušil by Článok 1 odsek 2 Ústavy SR, že SR dodržiava medzinárodné právo a zmluvy, ktorými je viazaná – vrátane Charty OSN,“ uviedol kandidát Harabin.

Problém by nevideli ani ďalší kandidáti

Za umožnenie hráčom z KHL reprezentovať Slovensko je aj Krisztián Forró. „Myslím si, že šport by mal ľudí spájať, namiesto toho, aby rozdeľoval. Preto vnášanie ideologických názorov a geopolitiky do športu nepovažujem za šťastné. Osobne som za, aby hráči pôsobiaci v KHL mali možnosť hrať v národnom tíme,“ skonštatoval.

Ak by slovenskí hráči z ruskej ligy splnili podmienky, hrať za národný tím by im dovolil aj Marian Kotleba.

„Čo je na tom zlé, že hrajú v ruskej lige? Absolútne odmietam, aby bola politika zaťahovaná do športu. Dokonca odmietam, aby bola zaťahovaná na takej úrovni, že kvôli nejakým vymysleným kritériám by sme oslabovali slovenský národný tím len preto, že je to dnes v móde a Európska únia si želá, aby sme všetci nadávali na Rusko a Ruskú federáciu,“ uviedol.

SZĽH aktuálne otázku nerieši

SZĽH sa momentálne touto otázkou nezaoberá. „Táto téma momentálne nie je predmetom riešenia. Nomináciou na majstrovstvá sveta sa budeme zaoberať v apríli,“ uviedol PR manažér zväzu Peter Jánošík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko