Na hlavný obsah

Zelenskyj a Scholz podpísali dohodu. Bezpečnostný pakt Kyjev potvrdil aj s Francúzskom

Začiatkom roka sa dohodol tiež s Britániou.

Zelenskyj a Scholz podpísali dohodu. Bezpečnostný pakt Kyjev potvrdil aj s Francúzskom
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (16. 2.) podpísali bilaterálny bezpečnostný pakt.

Zelenskyj pricestoval do Nemecka na svoju tretiu návštevu od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu z 24. februára 2022. V máji minulého roka navštívil Berlín a Aachen. V Aachene mu udelili Cenu Karola Veľkého.

Zelenskyj takúto dohodu podpísal aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v piatok v Paríži podpísali. Francúzsko podľa nej poskytne Kyjevu vojenskú a civilnú pomoc v jej vo vojne proti Rusku

Na svojom prebiehajúcom európskom turné sa ukrajinský prezident snaží získať podporu Západu pre ukrajinské sily pred druhým výročím vojny s Ruskom. V piatok navštívi Paríž a v sobotu vystúpi na bezpečnostnej konferencii v bavorskom Mníchove, v rámci ktorej bude rokovať s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Dohodu Zelenskyj podpísal aj s Britániou

Zelenskyj už v januári podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci s Britániou, keď britský premiér Rishi Sunak navštívil Kyjev.

Táto dohoda sa vzťahuje na nasledujúcich 10 rokov a na jej základe by Británia mala Ukrajine pomôcť s vybudovať zbrojársku výrobu a poskytnúť „rýchlu a trvalú bezpečnostnú pomoc“, ak Rusko zaútočí znovu.

Podľa agentúry AP sa zdá, že cieľom týchto bezpečnostných paktov je predovšetkým vyslať signál o dlhodobej solidarite s Ukrajinou.

Nemenovaný predstaviteľ Francúzska pred Zelenského návštevou Paríža uviedol, že dohoda by poskytla Ukrajine dlhodobú podporu a zároveň vyslala „posolstvo odhodlania“.

Okrem vojenských a bezpečnostných záväzkov bude podľa neho zahŕňať aj finančnú a hospodársku podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet