Na hlavný obsah

Cesta k víťazstvu je podmienená zmenami. Nový hlavný veliteľ ukrajinskej armády chce inovovať spôsob boja

Za hlavnú hodnotu ukrajinskej armády označil životy a zdravie vojakov.

Cesta k víťazstvu je podmienená zmenami. Nový hlavný veliteľ ukrajinskej armády chce inovovať spôsob boja
Na archívnej snímke z 30. novembra 2023 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) a veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj (vpravo). Foto: TASR/AP

Cesta Ukrajiny k víťazstvu vo vojne s Ruskom je podmienená neustálymi zmenami a inováciami v spôsobe vedenia boja, uviedol v príspevku na platforme Telegram nový hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj.

Vyzdvihol technologické prvky, ako sú drony alebo prostriedky elektronického boja. Za hlavnú hodnotu ukrajinskej armády označil životy a zdravie vojakov.

„Na programe sú nové úlohy. Predovšetkým je to prehľadné a podrobné plánovanie akcií všetkých vojenských orgánov velenia… s prihliadnutím na potreby frontu ohľadom najnovších zbraní dodávaných medzinárodnými partnermi,“ napísal generálplukovník Syrskyj.

Hlavnou úlohou vojenskej logistiky podľa neho zostáva rýchla a efektívna distribúcia všetkého potrebného bojovým jednotkám.

„Úlohou veliteľstva na všetkých úrovniach je poznať všetky potreby na fronte bez výnimky a zvládať situáciu v každej jej oblasti,“ pokračoval Syrskyj.

Ďalej spomenul potrebu rovnováhy medzi plnením bojových úloh a obnovou jednotiek. Vo vyhlásení tiež poďakoval ukrajinským vojakom, ktorí už skoro dva roky bránia svoju krajinu pred ruskou vojenskou agresiou.

Syrskyj, ktorý až doteraz pôsobil ako šéf pozemných síl ukrajinskej armády, sa stal vo štvrtok hlavným veliteľom ukrajinských vojsk a nahradil na čele generálneho štábu generála Valerija Zalužného.

Veliteľ so skúsenosťami z úspešnej obrany Kyjeva

Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý o zmene informoval, označil Sýrskeho za veliteľa so skúsenosťami z úspešnej obrany Kyjeva na začiatku vojny aj z úspešnej predvlaňajšej protiofenzívy v Charkovskej oblasti.

Podľa agentúry AP je osemdesiatpäťročný Syrskyj od roku 2013 zapojený do snáh prispôsobiť ukrajinskú armádu aliančným štandardom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet