Na hlavný obsah

Útok nožom a kladivom na parížskej stanici nebol teroristický čin. Páchateľ má psychické problémy

Polícia muža zadržala.

Útok nožom a kladivom na parížskej stanici nebol teroristický čin. Páchateľ má psychické problémy
Vlakovú stanicu v Paríži strážia vojaci. Foto: Profimedia

Na parížskej stanici Gare de Lyon v sobotu (3. 2.) ráno útočil muž na okoloidúcich nožom a kladivom a troch ľudí pri tom zranil. Jeden z napadnutých utrpel vážne zranenia. S odvolaním sa na parížsku políciu o tom informovala agentúra AFP. Podozrivého policajti krátko po čine zadržali. Motív jeho skutku zatiaľ nie je známy.

Podľa polície však prvé výsledky vyšetrovania nenasvedčujú tomu, že by išlo o teroristický čin. Podozrivý zrejme trpí psychickými problémami. Podľa agentúry AP čin prideľuje starosti parížskym bezpečnostným zložkám pred začiatkom olympijských hier, ktoré mesto usporiada o šesť mesiacov.

Podľa polície sa útok na stanicu odohral okolo 8.00 h ráno. Vyžiadal si jedného vážne zraneného, ktorý utrpel poranenie v oblasti brucha a už sa podrobil operácii. Nachádza sa v stabilizovanom, ale veľmi vážnom stave. Dvaja ľudia utrpeli zranenia ľahké a jeden človek utrpel šok.

„Podozrivý pri čine nič nekričal,“ povedal AFP policajný zdroj. „Polícii predložil taliansky vodičský preukaz,“ dodal tento zdroj. Muž je podľa polície pôvodom z Mali a má v dokladoch napísané, že sa narodil 1. januára 1992.

Neskôr polícia potvrdila, že muž „legálne pobýval v Taliansku od roku 2016 s plne platným povolením vydaným v roku 2019“. Sám podľa nej vyhlásil, že trpí psychickými problémami. Policajný prefekt Laurent Nuňez dodal, že muž mal pri sebe lieky. Útočníka najprv premohli okoloidúci. Následne na miesto dorazila železničná a neskôr kriminálna polícia.

Minister vnútra Gérald Darmanin označil útok na sociálnych sieťach za „neúnosný čin“ a poďakoval tým, ktorí útočníka zadržali.

Nejde o ojedinelý útok

Incident sa odohral v staničnom podzemí. Z Gare de Lyon, ktorá sa nachádza na juhovýchode francúzskeho hlavného mesta, jazdia vlaky na juh krajiny a tiež do Švajčiarska a Talianska. Počas zimných prázdnin z neho vychádzajú všetky vysokorýchlostné vlaky TGV do lyžiarskych stredísk.

„Polícia a záchranné zložky v súčasnosti pracujú v halách jedna a tri, takže sú dočasne neprístupné,“ uviedla francúzska vlaková spoločnosť SNCF na sieti X. „Premávka sa spomalila medzi parížskou stanicou Gare de Lyon a Montargis a medzi Gare de Lyon a Montereau,“ dodala.

Na parížskych staniciach v minulosti došlo k viacerým útokom na cestujúcich, ktoré nemali teroristické pozadie. Po októbrovom útoku mladého islamistu, ktorý nožom zabil učiteľov v severnom Francúzsku, krajina vyhlásila najvyšší stupeň teroristickej pohotovosti.

V polovici januára však stupeň pohotovosti opäť znížili. Naposledy na začiatku decembra útočník hlásiaci sa k radikálnemu islamizmu zabil blízko Eiffelovej veže nemeckého turistu a dvoch ďalších ľudí zranil.

V Paríži 26. júla sa začnú letné olympijské hry. Do mesta sa chystá 10 500 športovcov a milióny návštevníkov, čo pre usporiadateľov predstavuje veľkú bezpečnostnú výzvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet