Na hlavný obsah

Paraglajdisti porušili pravidlá a pristáli uprostred svahu. V novom návštevnom poriadku TANAP-u na nich nemysleli

Štáb RTVS nakrútil dvojicu paraglajdistov.

Paraglajdisti porušili pravidlá a pristáli uprostred svahu. V novom návštevnom poriadku TANAP-u na nich nemysleli
Paraglajdisti v Tatrách. Foto: RTVS

Tatranské nebo je pre paraglajdistov uzavreté. V novom návštevnom poriadku nie je o lietaní ani zmienka. Štábu RTVS sa napriek tomu podarilo nakrútiť dvojicu, ktorá s padákom pristála na Skalnatom plese, ktoré bolo plné lyžiarov a turistov. Stredisko hovorí o zbytočnom hazarde.

Padák najskôr prelietal nad zjazdovkou v Lomnickom sedle. Pilot potom manévroval okolo budovy lanovky na Skalnatom plese. Prelietal ponad hlavy ľudí sediacich na terase reštaurácie. Tandem s lyžami na nohách nakoniec pristal na ploche medzi lyžiarmi a turistami.

Paraglajdistom v Tatrách sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Toto bol už prípad nebezpečného exhibicionizmu a navyše na nesprávnom mieste. Sme pripravení poskytnúť súčinnosť všetkým zložkám, ktoré majú právomoc to riešiť, na to, aby sa podobný prípad v budúcnosti neopakoval,“ reagoval hovorca lyžiarskych stredísk v Tatrách Marián Galajda.

„Vedome porušil pravidlá a vystavoval riziku aj ľudí. Ak by nezvládol pristávací manéver, neviem, čo by sa všetko stalo,“ poznamenal námestník riaditeľa správy TANAP-u Peter Špickopf.

Lietanie padákom v Tatrách je navyše viac ako dva mesiace zakázané. Od polovice decembra platí nový návštevný poriadok, ktorý paraglajding v národnom parku nepovoľuje.

„Táto činnosť je momentálne zakázaná, pretože nie sú vybavené príslušné súhlasy. Sú tam sankcie, pravdepodobne by skončil na inšpekcii životného prostredia, ktorá by ho riešila,“ uviedol Špickopf.

Nadšenec paraglajdingu by uvítal výnimku

Chatár Viktor Beránek patrí medzi nadšencov lietania na padáku. Neschvaľuje porušovanie zákazov, ale volá po nastavení jasných pravidiel, aby sa predišlo rizikovým situáciám. V Tatrách boli v minulosti určené bezpečné koridory na lietanie a paraglajdisti mohli požiadať o výnimku.

„Nechápem, prečo takto potichu, nenápadne paraglajderov vytlačili z Tatier. Všade vo svete sa v horách lieta,“ podotkol Beránek.

Zákaz lietať v Tatranskom národnom parku vyháňa športovcov do zahraničia. Správa národného parku však avizuje po letnej sezóne isté úpravy, ktoré by mohli nahrávať práve tomuto športu.

„Paraglajding môže byť ošetrený v zmysle zákona tým, že Okresný úrad Prešov vydá na túto činnosť súhlas,“ povedal Špickopf.

„Urobme jednu poriadnu štartovačku a nechajme žiť paragladistov v horách,“ skonštatoval Viktor Beránek. V rámci úprav v návštevnom poriadku spisujú v TANAP-e aj pripomienky horolezcov či psičkárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny