Na hlavný obsah

Po 15 rokoch padol Guinessov rekord. Francúz postavil Eiffelovu vežu zo zápaliek

Rekord mu komisia najprv odmietla uznať.

Po 15 rokoch padol Guinessov rekord. Francúz postavil Eiffelovu vežu zo zápaliek
NA snímke Eiffelova veža zo zápaliek. Foto: RTVS

Po 15 rokoch padol Guinessov rekord v stavbe zo zápaliek. Francúz Richard Plaud postavil Eiffelovu vežu. Rekord mu komisia najprv odmietla uznať. Neskôr rozhodnutie zmenila.

„Bola to emocionálna horská dráha. Osem rokov si myslíte, že si idete po titul a staviate najvyššiu stavbu. A potom vám povedia, že to nie je tak,“ uviedol čerstvý držiteľ Guinnesovho rekordu.

Dôvodom bolo, že Francúz nepoužil komerčne dostupné zápalky. Richard Plaud ich pôvodne používal a odlupoval z nich síru jednu po druhej.

Na nový svetový rekord sa v Správach RTVS pozrel redaktor Matúš Oparty:

Zmorený zbytočnou činnosťou sa rozhodol, že si prácu uľahčí a kontaktoval priamo výrobcu, aby si objednal zápalky bez síry.

Pôvodné rozhodnutie komisie bolo podľa neho príliš kruté. „Som neskutočne rád, že to zmenili,“ doplnil Plaud.

Francúz svoj model vystavil v salóne svojej manželky a kontaktoval komisiu Guinnessovej knihy rekordov, presvedčený, že prekoná predchádzajúci rekord z roku 2009.

„Teším sa až získam späť svoj salón. Kým manžel vystavuje, zaberá veľa miesta, ale chvalabohu len dočasne,“ posťažovala sa manželka Sanda Plaudová.

Model ohodnotili niekoľkokrát

Komisia prišla ohodnotiť model veže niekoľkokrát.

„Sme naozaj radi, že sme to nakoniec mohli schváliť. Keď vidíme s akým nasadením tento model vytvoril a koľko práce do toho vložil – osem rokov práce po nociach, len aby to poskladal, to je neuveriteľné. Musím priznať, že sme boli trochu príliš prísni,“ povedal riaditeľ Centra Guinnessovej knihy rekordov Mark McKinley.

Richard Plaud staval 719 centimetrov vysoký model Eiffelovej veže zo zápaliek viac ako 4 200 hodín. Minul na ňu viac než 706-tisíc zápaliek a 23 kilogramov lepidla.

Poslednú zápalku prilepil na sté výročie narodenia architekta známej parížskej dominanty Gustava Eiffela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet