Na hlavný obsah

Poskytnutie GPS polohy majú ako podmienku pre prácu z domu. Zamestnanci bratislavského úradu to kritizujú

Postup má zamedziť zneužívanie práce z domu.

Poskytnutie GPS polohy majú ako podmienku pre prácu z domu. Zamestnanci bratislavského úradu to kritizujú
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zamestnanci miestneho úradu v bratislavskej Petržalke musia pri práci z domu poskytnúť svoju GPS polohu, inak sa do dochádzkového systému nedostanú.

Starosta preto čelí kritike, že sleduje pohyb zamestnancov počas tzv. home office-u. Narušenie súkromia zamestnancov a porušenie ochrany osobných údajov odmieta.

Petržalský starosta Ján Hrčka vysvetľuje, že chce zamedziť tomu, aby prácu z domu zamestnanci úradu zneužívali.

Napríklad aj tak, že namiesto práce budú dovolenkovať v zahraničí. Aj pri práci na diaľku sa musia prihlásiť do dochádzkového systému, ktorý má zamestnanec v mobile.

Viac o praktikách miestneho úradu v Petržalke zisťoval v Správach RTVS redaktor Radoslav Šebo:

„V tom momente, keď z hľadiska pracovno-právneho tvrdí, že začína prácu, tak si to iba vypýta lokáciu, že kde sa nachádzaš, keď tvrdíš, že začínaš prácu a potom klikne, že končím prácu, tak zase si to vypýta jeho pozíciu,“ opísal postup starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Ján Hrčka.

To, odkiaľ bude zamestnanec pracovať z domu, uvádza už v žiadosti o home office. Nemusí to byť len adresa trvalého bydliska.

„Ja osobne to vnímam negatívne, je to akési zjednodušovanie si práce manažérov, taký slovenský manažérsky postup. Povinnosťou manažéra je kontrolovať zamestnancov, či vykonávajú svoju prácu. Čiže v prvom rade to, čo majú robiť zamestnanci na home office, či odovzdávajú prácu. To je základná kontrola,“ uviedol sociálno-ekonomický analytik Ján Košč.

Petržalský starosta odmieta kritiku, že zamestnancov sleduje. Tvrdí, že systém ich pohyb počas celej práce z domu nemonitoruje.

„Ten terminál, iba pri tom jednom kliknutí, že začína a končí prácu, si vypýta jeho GPS lokáciu, že či sa naozaj nachádza tam, kde deklaroval a kde prehlásil, že sa bude nachádzať. To je všetko,“ reagoval Ján Hrčka.

Advokátka so špecializáciou na ochranu osobných údajov v takomto systéme zásadný problém nevidí. Domnieva sa, že v takomto prípade nejde o narušenie súkromia zamestnancov.

„V princípe to môžeme porovnať bežnou dochádzkou, alebo kontrolou dochádzky, keď zamestnanec ráno príde na pracovisko, poobede sa z pracoviska odhlási,“ objasnila advokátka a expertka na ochranu osobných údajov Lucia Semančínová.

Zamestnávateľ by podľa nej konal v rozpore s GDPR alebo so zákonníkom práce vtedy, ak by sledoval polohu zamestnanca permanentne počas celého pracovného času.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny