Na hlavný obsah

Smartfón dokáže pomôcť zachrániť život, stačí mať vyplnenú jednu z jeho funkcií

Mnoho ľudí o funkcii nevie.

Smartfón dokáže pomôcť zachrániť život, stačí mať vyplnenú jednu z jeho funkcií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôležité informácie o zdravotnom stave aj kontakt na blízke osoby. To všetko si môžete jednoducho vyplniť vo svojich mobiloch pomocou funkcie zdravotné ID. Pomôžete tak nie len sebe, ale aj záchranárom.

Funkcia zdravotné ID obsahuje základné informácie ako napríklad diagnózu, alergie, krvnú skupinu, ale aj to, aké lieky človek užíva. Dostať sa k nim dá aj v zamknutom telefóne. Mnoho ľudí o funkcii nevie, preto ju nepoužívajú.

Zdravotné ID dokáže pomôcť pri záchrane života. Ako funkcia smartfónov funguje zisťovala v reportáži v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Alžbeta Sujová:

Najviac môže pomôcť záchranárom, s ktorými pacient nekomunikuje a nedokáže odpovedať na ich otázky.

„Kolapsy bezvedomia z neznámej príčiny, u cukrovkárov, u epileptikov alebo pacientov s demenciou alebo u starších ľudí, ktorí si nevedia spomenúť na svoju liečbu a na lieky, ktoré užívajú alebo s náhlou cievnou príhodou mozgovou,“ uviedol hlavný zdravotnícky záchranár nemocnice Brezno Tomáš Mydlo.

Kde sa funkcia v telefóne nachádza?

Funkciu majú všetky telefóny na trhu s operačným systémom iOS aj Android. Nachádza sa na obrazovke pri tlačidle tiesňového volania. Jej aktivácia je otázkou pár sekúnd.

„Nie je to nejaká doplnková aplikácia, ktorú by bolo treba nainštalovať je to priamo funkcia operačného systému. Treba pozrieť položky zdravie alebo stav núdze nájdu sa tieto informácie vždycky v nastavení. Informácie môže potom záchranná zložka prečítať bez toho, aby potrebovala odblokovať telefón. Stačí len zapnúť telefón a urobiť pohyb prstom smerom hore,“ povedal odborník na technológie a šéfredaktor portálu TouchIT.sk Ondrej Macko.

Funkcia zdravotné ID môže ľudom pomôcť aj pri strate telefónu. „Ja osobne som našiel telefón, ktorý bol pohodený v lese a pomocou tejto funkcie, keďže tam bolo vypísané aj telefónne číslo, ale zároveň aj aká je adresa, tak som ho mohol vrátiť,“ dodal Macko.

Podľa záchranárov sú informácie o zdravotnom stave v mobile vhodné nie len pri urgentnej zdravotnej starostlivosti, ale aj pri následnej liečbe v nemocnici. V praxi sa však s vyplnenými údajmi stretávajú len zriedkavo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko