Na hlavný obsah

Poslanci posunuli zákony z oblasti kultúry do druhého čítania. Opozícia varuje, že ministerstvo chce získať vplyv nad fondami

Poslanci navrhujú zvýšiť počet členov dozorných rád.

Poslanci posunuli zákony z oblasti kultúry do druhého čítania. Opozícia varuje, že ministerstvo chce získať vplyv nad fondami
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Parlament posunul do druhého čítania balíček zákonov z oblasti kultúry, ktoré sa týkajú Fondu na podporu umenia, Audiovizuálneho fondu aj Pamiatkového fondu. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová, nominantka SNS, ešte začiatkom mesiaca povedala, že štát by mal mať väčšiu kontrolu nad ich hospodárením.

Poslanecké návrhy teraz hovoria aj o zvyšovaní počtu členov dozorných rád. Podľa opozície chce rezort kultúry získať nad verejnými fondmi vplyv.

Ministerke kultúry Martine Šimkovičovej sa nepozdávajú niektoré projekty, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenie či Audiovizuálny fond. Do poslaneckých lavíc sa tak dostali návrhy, ktoré zvyšujú počet členov dozorných rád v oboch fondoch. Podľa Jozefa Hajka (KDH) ide o pokus o ovládnutie týchto inštitúcií.

„Odmietam účelovo zmenu kultúrnych zákonov, ktoré nie sú ničím iným, ako presadzovaním politiky našich ľudí. Kultúra nemôže byť postavená na obraz ministra,“ reagoval Jozef Hajka.

S návrhom prišli poslanci koalície, ktorí sú členmi výboru pre kultúru a médiá. Jedným z nich je aj Dušan Jarjabek (Smeru-SD), podľa neho voči fondom vládne nedôvera.

„Stále chodíme okolo horúcej kaše. Ten najväčší problém je nedôvera, ktorá voči týmto fondom, resp. fondovým komisiám, existuje a nedôvera sa dá poraziť len kontrolou,“ uviedol Jarjabek.

Neúspešní žiadatelia sú nespokojní

Opozícia zdôrazňuje, že podobné návrhy by nemali parlamentom prechádzať ako poslanecké. Členom opozície chýba riadna diskusia, ktorú by ministerstvo viedlo aj s umeleckou obcou v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

Podľa Zory Jaurovej (PS) sú s fungovaním fondov nespokojní najmä neúspešní žiadatelia. „Pri grantových schémach sa vždy vyskytuje tento efekt, že úspešní žiadatelia sú spokojní a neúspešní žiadatelia sú nespokojní,“ skonštatovala Jaurová.

Problém samozrejme nastáva vtedy, keď tých neúspešných žiadateľov je príliš veľa. To ale neznamená, že by samotný systém bol zlý, ale v schéme je málo finančných prostriedkov,“ dodala.

Parlament okrem toho schválil aj návrh o ochrane pamiatkového fondu, ktorý dáva štátu viac času na odkúpenie pamiatkových objektov. Podľa opozície na to však štát viac času nepotrebuje. Koalícia tým, naopak, chce zefektívniť kúpu národných kultúrnych pamiatok.

V týchto chvíľach pokračuje rozprava k návrhu zákona o múzeách a galériách, ktorý zruší verejné vypočutie uchádzačov o post vedúcich zamestnancov v týchto inštitúciách.

Koalícia argumentuje, že tak zvyšuje zodpovednosť zriaďovateľov múzeí a galérií za ich fungovanie. Podľa opozície však vracajú kultúru o desaťročia dozadu a verejnosť nad inštitúciami stratí kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko