Na hlavný obsah

Polícia uzavrela kauzu poškodených hrobov v Ladomírovej, ktorú rozdúchalo ruské veľvyslanectvo

Ku kauze sa kriticky vyjadroval aj generálny prokurátor.

Polícia uzavrela kauzu poškodených hrobov v Ladomírovej, ktorú rozdúchalo ruské veľvyslanectvo
Na snímke hroby, ktoré vyvolali verejnú diskusiu. Foto: RTVS

Polícia uzavrela vyšetrovanie kauzy údajných zničených hrobov na cintoríne s vojakmi z prvej svetovej vojny. Konštatuje, že nejde o trestný čin. Obec však na odstránenie obrubníkov z hrobov nemala písomné povolenie. Prípadom sa tak ešte bude zaoberať okresný úrad.

Obec dala odstrániť z hrobov obrubníky, ktoré tam umiestnili len niekoľko rokov predtým. Ruské veľvyslanectvo potom v septembri 2022 tvrdilo, že hroby ruských vojakov boli zničené. Kriticky sa k tomu vtedy vyjadril aj generálny prokurátor. Prípad preverila polícia a napokon ho posunula okresnému úradu.

„Vyšetrovaním bolo preukázané, že nešlo o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť iným správnym deliktom,“ informovala hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Ligdayová.

Kauze údajne zničených hrobov sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Robert Latta:

Obec totiž nemala na úpravu cintorína písomné povolenie. „Za správny delikt môže správny orgán uložiť pokutu až do výšky 16 596 eur,“ ozrejmil právnik organizačného odboru Okresného súdu v Prešove Miroslav Lukáč.

Bývalý starosta uznáva, že urobil chybu, keď odstránenie obrubníkov len telefonicky oznámil okresnému úradu. Dodáva však, že ani na ich osadenie povolenie nebolo.

„Podľa mňa, keď sme tie obrubníky odstránili, tak sme odstránili čiernu stavbu, čo som v tej chvíli ani nevedel,“ uviedol bývalý starosta Ladomírovej Vladislav Cuper.

Bývalý starosta poukazuje na to, že medzitým musel čeliť vyhrážkam. „Ani svojmu nepriateľovi neželám, aby niečo také zaži. Verím, že sa to ukľudní a aj tí ľudia pochopia, že nemajú veriť každej jednej vec, keď sa niekto vyjadrí na internete.“ povedal Cuper.

Generálna prokuratúra i súčasná starostka mlčia

Oslovili sme aj generálnu prokuratúru, no odpoveď sme nedostali. Rovnako sa k tomu nateraz nechcela vyjadriť súčasná starostka obce. Cintorín je už národnou kultúrnou pamiatkou. S obrubníkmi by mali pamiatkari problém, na týchto cintorínoch totiž nikdy neboli.

„Za predpokladu, že by obec neodstránila obrubníky sama a podala by v súčasnosti žiadosť na obnovu vojnového cintorína, krajský pamiatkový úrad by požadoval ich odstránenie,“ priblížil odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove Anton Liška.

Na cintoríne pritom nie sú pochovaní iba ruskí vojaci. „Na vojnovom cintoríne sú pochovaní vojaci ako rakúsko-uhorskej, tak ruskej armády,“ objasnil predseda o. z. Klub vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák.

„Rakúsko-uhorskí s určitosťou, keďže máme menný zoznam týchto vojakov,“ dodal Liška. Na rozhodnutie má okresný úrad zhruba rok a pol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny