Na hlavný obsah

SIS bude mať do pár dní riadne vedenie, vyhlásil premiér Fico. Prezidentka o jeho pláne informácie nemá

Prezidentka sa podľa neho postavila na stranu opozície.

SIS bude mať do pár dní riadne vedenie, vyhlásil premiér Fico. Prezidentka o jeho pláne informácie nemá
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Úrad vlády SR, Milan Illík, koláž RTVS

Do niekoľkých dní bude vyriešená otázka Slovenskej informačnej služby (SIS) a bude mať riadne vedenie. Vyhlásil to Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil. Urobil tak v pléne Národnej rady (NR) SR počas štvrtkovej (22. 2.) Hodiny otázok.

„Nie sme malé deti a môžem vás informovať, že do niekoľkých dní bude táto situácia vyriešená a SIS bude mať riadne vedenie so všetkým, čo k tomu patrí,“ povedal premiér s tým, že ak nebude konať prezidentka Zuzana Čaputová, budú konať oni vo vládnej koalícii. Nepovedal, akým spôsobom chce situáciu vyriešiť.

Prezidentka sa podľa neho postavila na stranu opozície, keď zatiaľ nepristúpila k otázke menovania šéfa SIS, ktorého navrhla vláda.

Apeloval, že by si mala plniť svoje povinnosti a buď nominanta vymenovať, alebo pomenovať dôvody, pre ktoré ho odmieta. Dodal, že vláda sa s jej argumentmi vyrovná a buď nájde iného nominanta, alebo sa tento bude brániť na súde.

Podčiarkol, že navrhnutý Pavol Gašpar nie je obvinený ani trestne stíhaný. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a na to, že tajnú službu vedie zatiaľ len poverený námestník riaditeľa.

Prezidentka o plánoch R. Fica nemá

Prezidentka Zuzana Čaputová nemá informáciu, o akom pláne v súvislosti so Slovenskou informačnou službou (SIS) hovorí premiér Robert Fico (Smer-SD) a nemôže sa teda k tomu vyjadriť. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej v reakcii na štvrtkové slová predsedu vlády.

Prezidentský palác pripomína, že vláda navrhla hlave štátu riaditeľa SIS takmer po štyroch mesiacoch. „Nikam sa pritom neponáhľala a ešte pred pár týždňami to Robert Fico obhajoval tým, že SIS je momentálne v rukách skúseného profesionála, ktorý si dobre robí svoju prácu. Nie je teda dôvod okamžite vymenovať kandidáta, ktorého jej vláda len pred týždňom navrhla,“ uviedol Matej.

Poukázal tiež na rozhodnutia ústavného súdu, v zmysle ktorých prezidentka „má mať možnosť pokojne preskúmať ústavné, zákonné a na osobu vzťahujúce sa kritériá navrhnutého kandidáta“.

Vláda 14. februára odsúhlasila nomináciu súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa tajnej služby. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Hlava štátu už informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa tajnej služby nechá na svojho nástupcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko