Na hlavný obsah

Prezident USA Biden sa opäť pomýlil, znova hovoril o stretnutí s mŕtvym európskym lídrom

Podobné prešľapy sprevádzajú Bidena od začiatku pôsobenia v prezidentskej funkcii.

Prezident USA Biden sa opäť pomýlil, znova hovoril o stretnutí s mŕtvym európskym lídrom
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden druhýkrát počas jedného týždňa vyhlásil, že na samite v roku 2021 hovoril s európskym lídrom, ktorý už bol tou dobou nielen mimo úradu, ale tiež po smrti.

Informujú o tom americké médiá, podľa ktorých na stredajších (7. 2.) stretnutiach so sponzormi jeho kampane dvakrát spomenul bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla namiesto jeho nástupkyne Angely Merkelovej.

Biden sa takto preriekol len tri dni po tom, ako na predvolebnom mítingu v Nevade zamenil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho predchodcu z konca minulého storočia Françoisa Mitterranda.

Všetky prešľapy prišli v momentoch, keď americký prezident spomínal na konverzácie s európskymi lídrami na samite skupiny G7 v júni 2021.

Na dvoch stredajších akciách v New Yorku povedal, že od Helmuta Kohla dostal otázku súvisiacu s nepokojmi v sídle amerického Kongresu zo 6. januára 2021.

Kohl, ktorý na čele spolkovej vlády stál v rokoch 1982 až 1998, zomrel v roku 2017. Na spomínanom samite v Anglicku Nemecko zastupovala Merkelová.

Biely dom na žiadosť o komentár ihneď nereagoval, uvádza televízia NBC News. Podobné prešľapy sprevádzajú Bidena od začiatku pôsobenia v prezidentskej funkcii. Pravdepodobne prispievajú k prevládajúcemu názoru Američanov, že 81-ročná hlava štátu je na výkon funkcie príliš stará.

Biden sa chce v novembri uchádzať o znovuzvolenie a aktuálne mieri k zisku nominácie Demokratickej strany na prezidenta.

Zvláštne výroky si pripísal aj Trump

Jeho súperom bude pravdepodobne 77-ročný exprezident Donald Trump, ktorý si za posledné mesiace rovnako pripísal niekoľko zvláštnych výrokov.

Nedávno v prejave opakoval meno svojej súperky v boji o republikánsku nomináciu Nikki Haleyovej, keď zjavne hovoril o bývalej šéfke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Vlani zase označil maďarského premiéra Viktora Orbána za lídra Turecka a varoval pred hrozbou „druhej svetovej vojny“. Hovoril aj o tom, že v roku 2016 vo voľbách porazil exprezidenta USA Baracka Obamu. Jeho súperkou však vtedy bola bývalá ministerka zahraničia Hillary Clintonová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet