Na hlavný obsah

Rusko na boje využíva satelit spoločnosti Starlink Elona Muska, tvrdí Ukrajina

Služba Starlink zrejme hrá v konflikte na Ukrajine dôležitú úlohu.

Rusko na boje využíva satelit spoločnosti Starlink Elona Muska, tvrdí Ukrajina
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že má dôkaz o tom, že ruské ozbrojené sily na bojisku používajú terminály satelitnej internetovej spoločnosti Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Informovala o tom v nedeľu (11. 2.) agentúra Reuters.

Ukrajinská vojenská spravodajská služba na platforme Telegram zverejnila zvukovú ukážku, ktorá je podľa nej zachytenou konverzáciou medzi dvoma ruskými vojakmi. Ukážku potom označila za dôkaz o využívaní Starlinku ruskou armádou.

Systém satelitného internetu Starlink prevádzkuje divízia spoločnosti SpaceX amerického miliardára juhoafrického pôvodu a v súčasnosti najbohatšieho človeka na svete Elona Muska.

Cieľom Starlinku je vytvoriť sieť, ktorá by pomocou niekoľkých tisíc malých satelitov na obežnej dráhe okolo Zeme umožnila vysokorýchlostné pripojenie na internet z akéhokoľvek miesta na svete. Divízia má približne 5 000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Musk v minulosti čelil podozreniam, že v reakcii na chystaný útok ukrajinských síl na ruskú námornú flotilu na Kryme v oblasti svoju internetovú službu Starlink predvlani vypol. Musk na to reagoval vyhlásením, že Starlink nad Krymom vypnúť nemohol, pretože tam nikdy aktivovaný nebol.

Služba Starlink ale zrejme hrá v konflikte na Ukrajine dôležitú úlohu. Už skôr sa stala užitočným nástrojom ukrajinskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet