Na hlavný obsah

Sahara aj Grónsko na jednom mieste. Umelé Slnko, ktoré postavili vo Švajčiarsku, simuluje klímu celého sveta

Simulátor tvoria stovky svetelných diód.

Sahara aj Grónsko na jednom mieste. Umelé Slnko, ktoré postavili vo Švajčiarsku, simuluje klímu celého sveta
Prístroj dokáže simulovať klímu celého sveta. Foto: RTVS

V Zürichu postavili umelé Slnko. Môžu ho prispôsobiť takmer akémukoľvek bodu na Zemi, v ktorýkoľvek deň v roku. Vedci vďaka tomu skúmajú účinky slnečného žiarenia na stavebné materiály. Chcú prispieť ku klimaticky neutrálnym budovám.

Umelé Slnko tvoria stovky výkonných svetelných diód. Tie sú upevnené na pohyblivom ramene. Systém tak dokáže napodobňovať dráhu našej najbližšej hviezdy na rôznych miestach.

„Cieľom nášho slnka je, aby sme mohli simulovať rôzne klimatické zóny po celom svete. Vieme pracovať s teplotou, vlhkosťou a slnečným žiarením. To nám umožňuje veľmi presne simulovať veľmi odlišné situácie,“ priblížil profesor architektúry a stavebných systémov Arno Schlüter.

Čo dokáže umelé slnko zisťoval v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktor Kamil Kolenič:

Stlačením tlačidla tak môžu simulovať letné poludnie na Sahare, či januárovú noc v Grónsku. Výskum zamerali na testovanie novovyvinutých stavebných systémov a materiálov.

„Simulátor je veľmi presný a vo veľmi krátkom čase na materiáloch otestuje dráhu, ktorú by slnko prešlo za celý deň,“ objasnil Schlüter.

Steny, podlahy a stropy laboratória je pritom možné nahradiť novými prototypmi, aby sa dali otestovať na mieste a ďalej rozvíjať.

„Spolu s kolegami vyvíjame nové fasády a ich prototypy vyrobené z 3D tlačených polymérov. Dokážeme tak doslova vytlačiť funkčnosť priamo do materiálu. V lete budú fasády zadržiavať čo najviac slnečného žiarenia a udržia miestnosť chladnú. V zime budú slnečné žiarenie čo najviac prepúšťať a ohrievať ju,“ dodal Schlüter.

Umelé Slnko a výskumné miestnosti švajčiarskych Laboratórií Federálneho technologického inštitútu, môžu v mene pokroku používať aj odborná verejnosť a potenciálni priemyselní partneri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet