Na hlavný obsah

Šesť rokov od vraždy novinára: Budúcich žurnalistov Kuciak inšpiroval. Chcú odhaľovať pravdu, aj keď to bude nepríjemné

Ján Kuciak sa stal pre študentov vzorom.

Šesť rokov od vraždy novinára: Budúcich žurnalistov Kuciak inšpiroval. Chcú odhaľovať pravdu, aj keď to bude nepríjemné
Od vraždy novinára a jeho snúbenice uplynulo šesť rokov. Foto: RTVS

Uplynulo šesť rokov od vraždy novinára Jána Kuciaka. Vtedy terajší študenti žurnalistiky len končili základnú školu alebo začínali štúdium na strednej. Tvrdia, že ich táto udalosť ovplyvnila a ako novinári chcú odhaľovať pravdu aj vtedy, keď to bude pre nich nepríjemné. Sú druháci na katedre žurnalistiky a hovoria, že Ján Kuciak je pre nich vzorom.

„Keď som chcela ísť študovať žurnalistiku, tak môj ocko mi povedal – nechoď, lebo skončíš ako Kuciak alebo tí novinári, ktorým sa niečo stalo. Určite sa ti niečo stane. A ja som si vtedy pomyslela, áno, veď ja chcem byť ako novinári, ktorí riskovali, ktorí bojovali za spravodlivosť, za pravdu,“ uviedla študentka žurnalistiky na FF KU Ružomberok Lucia Počatková.

Ako vražda Jána Kuciaka ovplyvnila budúcich novinárov zisťoval v reportáži v Správach :24 redaktor RTVS Milan Velecký:

Ako novinára Jána Kuciaka vtedy nepoznali. Jeho vraždu už zaregistrovali. ,,Najprv som videl správu, z tej správy som bol relatívne v šoku, lebo som myslel, že niečo také sa v dnešnej spoločnosti už stať nemôže,“ spomínal študent Matej Kaščák.

„Zaujalo ma to tým, čo všetko potom nasledovalo, že boli protesty, výmena vlády a že v spoločnosti bol dôraz na to, aby sa korupcia vyšetrovala,“ uviedol ďalší zo študentov žurnalistiky v Ružomberku Anton Kubík.

Kuciak bol inovátorom

Nielen o vražde, ale o Jánovi Kuciakovi ako o novinárovi sa učia budúci žurnalisti na samostatnom predmete Investigatívna žurnalistika.

„Hovoríme v prvom rade o ňom to, že bol veľký inovátor žurnalistiky. Začal pracovať s dátovou žurnalistikou, so zdrojmi, ktoré sme doteraz nemali a nepoužívali. A nastavil takú latku, ktorú sa doteraz nepodarilo dorovnať, nieto ešte preskočiť,“ skonštatoval vedúci katedry žurnalistiky FF KU Ružomberok Peter Kravčák.

Pracovať so zdrojmi sa študenti ešte len učia. Za dôležitý považujú aj morálny rozmer novinárskej práce. „Chcem byť novinárkou, ktorá bude písať pravdu, ktorá bude ovplyvňovať nejakým spôsobom tento svet alebo tých ľudí, ktorí budú čítať tie médiá,“ povedala Počatková.

„A či vnímam aj nebezpečenstvo? Môže sa stať všetko,“ povedal Kubík.

„Stále sa chcem držať toho, že chcem písať pravdu a držať sa toho, že ako novinár mám právo na to písať, o čom chcem. A hlavne sa nebáť vyjsť z domu,“ dodal Kaščák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko