Na hlavný obsah

Štát si dal zanalyzovať výstavbu nemocnice Rázsochy. Spoločnosť, ktorá to má urobiť, spolupracuje s Pentou

Toto nie je normálne, myslí si predseda LOZ Visolajský.

Štát si dal zanalyzovať výstavbu nemocnice Rázsochy. Spoločnosť, ktorá to má urobiť, spolupracuje s Pentou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lekárske odborové združenie (LOZ) kritizuje zmluvu rezortu s konzultačnou spoločnosťou, ktorá posudzuje výstavbu nemocnice Rázsochy. Súčasťou analýzy je aj Penta, ktorá postavila nemocnicu Bory. Lekári aj odborníci sa preto obávajú, či bude analýza objektívna. Modernú národnú nemocnicu však podľa nich Slovensko akútne potrebuje.

Analýza o budúcnosti nemocnice Rázsochy nemusí byť objektívna. Tvrdí to predseda lekárskeho odborového združenia. Spoločnosť, s ktorou podpísalo zmluvu ministerstvo zdravotníctva, spolupracuje s Pentou. Podľa lekárskych odborárov chce Penta získať nad Rázsochami výhodu, aby jej ostalo čo najviac pacientov.

„Súkromný investor si postaví nemocnicu a nepýta sa štátu, koľko má mať lôžok, kde ju má postaviť a čo má zabezpečovať. A potom štát sa ide pýtať Penty, akú nemocnicu by v okolí Borov potrebovala, akú by nepotrebovala. Toto nie je normálne,“ myslí si predseda LOZ Peter Visolajský.

Analýze nemocnice Rázsochy sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Narália Dvoranová:

„Rázsochy určite môžu ohroziť a aj by ohrozili Bory. Už len preto, že sú blízko seba, už len preto, že to je nejaká ďalšia nemocnica a primárnym cieľom Borov nie je budovať si konkurenciu.
Ministerstvo sa spolupráce so spomínanou spoločnosťou neobáva,“ uviedla expertka na zdravotníctvo a bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková.

„Je to renomovaná nezávislá zahraničná entita, o ktorej nezávislosti nemá ministerstvo pochýb. Na projekte pracovali konzultanti Boston Consulting Group výhradne mimo Slovenska. Penta sa podieľala na tomto projekte finančne. Vďaka tomu bolo možné významne znížiť náklady pre MZ SR,“ komunikovalo ministerstvo zdravotníctva.

Nepotrebná analýza

Podľa expertky na zdravotníctvo ministerstvo k analýzam nepotrebovalo pomoc od The Boston Consulting Group.

„Robilo oveľa väčší projekt optimalizácie siete nemocníc na území celého SK. Takže vie sa v týchto dátach orientovať, vie ich spracovávať. Malo by byť spôsobilé vytvoriť si vlastné varianty a vybrať z týchto variantov ten najlepší,“ skonštatovala Ježíková.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že rozhodnutia o Národnej univerzitnej nemocnici patria medzi krátkodobé priority tejto vlády. Podľa expertky však nie je isté, či bude nová nemocnica vôbec postavená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko