Na hlavný obsah

Slovensku podľa odborníkov nehrozí, že by sa priamo vojensky zapojilo do vojny na Ukrajine

Generál vo výslužbe Pavol Macko tvrdí, že EÚ ani NATO sa nechystajú do konfliktu s Ruskom.

Slovensku podľa odborníkov nehrozí, že by sa priamo vojensky zapojilo do vojny na Ukrajine. Generál vo výslužbe Pavol Macko tvrdí, že Európska únia (EÚ) ani Severoatlantická aliancia (NATO) sa nechystajú do konfliktu s Ruskom.

Generál vo výslužbe Pavol Macko tvrdí, že nikto nemôže Slovensko nútiť, aby sa priamo zapojilo do vojny na Ukrajine. „Je to úplne nezmysel. Akékoľvek použitie ozbrojených síl mimo územia Slovenskej republiky, s výnimkou cvičenia, kde má ústavné kompetencie vláda SR, je možné len so súhlasom NR SR v zmysle našej ústavy,“ hovorí Macko.

Pavol Macko tvrdí, že európske štáty sa chcú dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa neho nie je v hre, že by sa celá Európska únia pustila do otvoreného konfliktu s Ruskom.

Možnému vyslaniu vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

„NATO aj EÚ sú konsenzuálne organizácie. Akékoľvek vojenské angažmá celej inštitúcie si vyžaduje konsenzuálny súhlas všetkých členov. Bez Slovenska nikto nevie rozhodnúť o akejkoľvek misii NATO alebo EÚ,“ zdôraznil.

„Moje čítanie bilaterálnych dohôd je také, že sú to technické dohody o materiáli, vojenskej a výcvikovej pomoci Ukrajine,“ dodal.

„Takáto forma technickej pomoci a asistencie, to znamená výcvik ukrajinských vojakov, špecialistov a technikov, ktorých potrebujú na zabezpečenie servisu, tak na to potrebujete mať špecificky vyškolený personál. Otázka výcviku alebo prípravy týchto kádrov, to si viem bez problémov predstaviť,“ skonštatoval dekan Fakulty politických vied a medz. vzťahov UMB Branislav Kováčik.

Politicky nepriechodná téma

Podľa odborníka na medzinárodné vzťahy Slovensko bude aj po konzultačnom samite lídrov v Paríži odmietať vojenskú podporu nášmu východnému susedovi.

Branislav Kováčik pripomína, že predseda vlády sa v minulosti vyjadril, že nebude brániť súkromným slovenským firmám predávať Ukrajine vojenský arzenál. Štát však bude podľa neho ďalej poskytovať humanitárnu pomoc.

„Alebo tú, ktorú naznačil aj vo svojom poslednom výroku a to je otázka poskytnutia spôsobilosti, ktoré SR nepochybne má a to je v oblasti ženijneho vojska, konkrétne odmíňovacích strojov, poprípade nejakej expertízy, ktorú máme v tejto oblasti,“ dodal.

Branislav Kováčik tvrdí, že je momentálne vylúčené, že slovenskí vojaci budú bojovať na Ukrajine, a to aj preto, že ide o politicky nepriechodnú tému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko