Na hlavný obsah

Spišiaci podpísali českého brankára Bartošáka. V minulosti mal problémy s alkoholom a násilím

Bartošák naposledy pôsobil v Hradci Králové.

Spišiaci podpísali českého brankára Bartošáka. V minulosti mal problémy s alkoholom a násilím
Na snímke Pierre-Luc Dubois (Kanada) a brankár Patrik Bartošák. Foto: TASR - Michal Svítok

Český hokejový brankár Patrik Bartošák sa stal novou posilou extraligového HK Spišská Nová Ves. Momentálne druhý celok najvyššej slovenskej súťaže o tom informoval na svojich sociálnych sieťach.

Bartošák si na klubovej úrovni vyskúšal pôsobenie vo fínskej najvyššej súťaži, ruskej KHL či zámorskej AHL. Naposledy hral v českej najvyššej súťaži. V roku 2013 ho draftovalo Los Angeles Kings (NHL) v piatom kole zo 146. miesta, ale v profilige sa nikdy nepredstavil.

Vo farbách českej reprezentácie nastúpil do šiestich zápasov na MS 2019, ktoré hostilo Slovensko. Súčasťou národného tímu bol aj na dvoch olympiádach (2018 a 2022).

„Priniesť do Spišskej Novej Vsi brankára takých obrovských hokejových kvalít nebolo jednoduché, ale po viacerých osobných a telefonických stretnutiach sme našli zhodu a vidina bojovať o titul zlomovým bodom, prečo sa rozhodol prijať našu ponuku. Získavame tak rozdielového brankára top európskej kvality. Minulý rok sa nám niečo podobné podarilo príchodom Martina Réwaya a verím, že tento podpis nás posunie kvalitatívne aj výsledkovo ešte o povestný kúsok vyššie,“ uviedol generálny manažér Spišskej Richrad Rapáč.

V Hradci vynechával tréningy

Skúsený 30-ročný gólman naposledy pôsobil v českej najvyššej hokejovej súťaži vo farbách Hradca Králové, za ktorý odchytal 17 duelov a dosiahol 91,9-percentnú úspešnosť zákrokov s priemerom dvoch inkasovaných gólov na zápas.

Hoci patril k najlepším brankárom súťaže, klub ho najskôr vyradil z kádra, následne sa koncom novembra dohodli na ukončení spolupráce.

„Patrik Bartošák sa v piatok 24. novembra nedostavil na dopoludňajší tréning, zraz pred zápasom s Kladnom a ani na plánovanú schôdzku ,“ uviedol klub v oficiálnom stanovisku, v ktorom taktiež uvádza, že brankárove absencie boli opakované a jeho správanie vyústilo v neúčasť na extraligovom zápase.

Toto však nie je jediná kauza, v ktorej Bartošák figuruje. Český portál idnes.cz v júni 2022 informoval, že otec ho obvinil z napadnutia. V novembri 2019 s ním Třinec predčasne ukončil spoluprácu. Následne Bartošák prerušil kariéru pre psychické problémy a alkohol.

„Patrik sa nám za svoju chybu ospravedlnil a svoje konanie oľutoval. My sme však profesionálny klub a takéto správanie vyžadujeme aj od našich hráčov. Pre udržanie atmosféry v tíme a pravidiel v kabíne musím uplatňovať rovnaký meter, preto sme sa dohodli na rozviazaní kontraktu,“ uviedol v stanovisku športový manažér Třinca Jan Peterek.

Počas pôsobenia v zámorí v roku 2015 ho zas priateľka obvinila z domáceho násilia. Los Angeles Kings s ním vtedy ukončili kontrakt, a tak sa vrátil do Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport