Na hlavný obsah

Spor o verejné osvetlenie: Na ulici tma, no medzi susedmi to poriadne iskrí

Ulica v Novom Meste nad Váhom je v súčasnosti neosvetlená.

Spor o verejné osvetlenie: Na ulici tma, no medzi susedmi to poriadne iskrí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nová ulica, nové domy, ale keď sa zotmie, bez baterky by možno ani domov netrafili. Obyvatelia Tureckej ulice v Novom Meste nad Váhom nemali na ulici dlhé roky ani len stĺpy.

Osvetlenie si napokon vybudovali svojpomocne, no svietilo sa iba krátko. Dnes je tam opäť tma, nielen na ulici, ale aj v susedských vzťahoch.

„V roku 2004, keď sme začali stavať, už tu bolo postavených niekoľko rodinných domov,“ opisuje začiatky obyvateľ Tureckej ulice Jozef Trstenský.

„V tom období, samozrejme, nemali ani čas ani peniaze, aby dobudovali aj to osvetlenie,“ hovorí obyvateľ Tureckej ulice Juraj Ondrejka. „Na ktoré vydali stavebné povolenie,“ dodáva pán Jozef.

Lukratívna štvrť

Bývalý ovocný sad pod lesom v Novom Meste nad Váhom sa za uplynulých 25 rokov zmenil na jednu z najlukratívnejších štvrtí mesta. Turecká ulica však večer a po zotmení stále ostáva ponorená v tme.

„V absolútnej tme sa necítime bezpečne, bojíme sa o svoje zdravie, bezpečnosť,“ upozorňuje pán Jozef.

„Chodí sem lesná zver, je to aj dosť nebezpečné, keď auto ide a nevidí to zviera,“ zdôraznil pán Juraj.

Pred štyrmi rokmi sa obyvatelia ulice rozhodli konečne s tým niečo urobiť. „V tejto brandži robím už dosť dlho. Ponúkol som ostatným spoluvlastníkom, že by sme už konečne po dvadsiatich rokoch mohli dokončiť stavbu verejného osvetlenia,“ hovorí obyvateľ ulice pán Branislav Hamara.

Spočiatku išlo všetko hladko

Spočiatku šlo všetko hladko. Majitelia domov splnomocnili pána Hamaru, aby na ich priľahlých pozemkoch pozdĺž ulice realizoval verejné osvetlenie. Poskytli na to potrebné financie.

„Je to v podstate ich súkromné vonkajšie osvetlenie prístupovej komunikácie,“ upresňuje prednosta Spoločného úradu samosprávy Nové mesto nad Váhom Ján Koreň.

„Mali sme uzatvorenú riadnu zmluvu o odbere elektrickej energie,“ hovorí pán Jozef. „Stavba je legálna, bola povolená ešte v roku 1999,“ doplnil Koreň.

Stĺpy s funkčným verejným osvetlením tam už niekoľko rokov stoja, ale nesvietia. Proti svieteniu sú z 27 majiteľov rodinných domov a pozemkov – dvaja. 

„Keď som dokončil verejné osvetlenie, tak som čakal na súhlasné stanovisko pani Stančekovej a pána Tomšu. Bojkotovali kolaudáciu do posledného možného,“ tvrdí pán Branislav.

Dôvody ich spoločného nesúhlasu nám vysvetlili manželia Tomšovci, ktorí si na ulici kúpili pozemok a postavili dom v roku 2015.

Nepríjemné svetlo

„Stožiare, zlé rozmiestnenie, nemali aktuálny projekt, nemali aktuálne stavebné povolenie, bolo to v rozpore so stavebným povolením ktoré bolo z roku 1999 a bolo prepadnuté,“ skonštatovala pani Magdaléna. „Oni to postavili aj tak s tým, že podali žiadosť o kolaudáciu. Keď nemáte stavebné povolenie, nemôžete kolaudovať,“ dodala.

„Nedali nám súhlas ku kolaudácii tohto verejného osvetlenia,“ uviedol pán Jozef. „Tak vlastne vznikol reálny problém, v rámci skúšobnej prevádzky bolo verejné osvetlenie spustené,“ doplnil.

„Stavebné povolenie na vonkajšie osvetlenie je právoplatné. V roku 2022 bolo aj vydané rozhodnutie na predčasné užívanie stavby,“ skonštatoval Koreň.

V skúšobnej prevádzke sa na Tureckej ulici začalo svietiť o dva roky skôr, v roku 2020. Pre niekoho konečne, pre niekoho nepríjemne. „S manželom máme pri dome tri stožiare verejného osvetlenia. Spite niekde, kde vám svieti nonstop“ sťažuje sa pani Magdaléna.

Porušenie zákona

„Ponúkali sme, že tam dáme tienidlá. Napriek tomu sa ich postoj nezmenil,“ tvrdí pán Juraj.

„Ich ochota dohodnúť sa nebola nikdy takto potvrdená. Že však to je dobré, aj keď máte podsvietený dom, kúp si rolety! Prosím, prosím?,“ hovorí zas pani Magdaléna.

„Potom nás udali na štátny stavebný úrad do Žiliny a tento vykonal kontrolu a na základe kontroly zistil, že sa svieti bez vydania právoplatného kolaudačného konania,“ opisuje pán Jozef.

„Pán inžinier, ktorý tam šetril celú tú stavbu povedal vypnúť! A povedal, že tu prišlo k veľkým pochybeniam. A to bolo len tých sedem stožiarov. To bolo 28. júla 2021. Myslíte, že ho vypli? Nevypli. Oni 18 mesiacov svietili,“ hovorí pani Magdaléna.

„Technické služby ich nemali ako vynúť, pretože boli pripojené do spoločného verejného osvetlenia, tak sme svietili“ vysvetľuje pán Branislav. „Za to sme boli potrestaní a verejné osvetlenie sme vypli,“ hovorí pán Jozef.

„Úplne najzákladnejší problém bol, že sprevádzkovali stavbu bez kolaudačného rozhodnutia. Povedzme si otvorene, že na začiatku bol ten gombík zle zapnutý,“ upozorňuje nezávislý advokát Juraj Martaus.

„Od októbra 2021 nesvietime a, bohužiaľ, viete aká je súčasná bezpečnostná situácia, nie je dobrá,“ hovorí pán Jozef.

Svetlo z vedľajšej ulice

Dôvod na strach z neosvetlenej komunikácie nie je u všetkých rovnaký. Dom manželov Tomšovcov stojí na križovatke dvoch ulíc. „Oni osvetlenie z ulice Haluzickej majú,“ hovorí pán Jozef.

„Stále nás presviedčajú o tom, že všetky možné doklady, čo sme doložili pri kolaudácii, že sú zmanipulované,“ hovorí pán Branislav.

„Tvrdia, že údajne toto verejné osvetlenie nevyhovuje technickým podmienkam a je údajne nebezpečné,“ hovorí pán Jozef.

„Áno, lebo je to na verejnom priestranstve, môže to ohroziť životy ľudí. Čo keď sa o desať rokov niečo stane. Príde väčšia víchrica a môže to padnúť, ja neviem,“ upozorňuje pani Magdaléna.

„Treba dobre preveriť, či sú tieto stĺpy v súlade so zákonom a bezpečnosťou v obytnej zóne,“ dopĺňa jej manžel Ivan Tomša. „Technicky nezávadná stavba. Doteraz to nepotvrdili,“ dodáva pani Magdaléna.

„Všetky pečiatky, orazené projekty a revízne správy máme k dispozícii a majú to k dispozícii aj oni,“ zdôraznil pán Jozef.

Osobné spory

Ďalší a možno ten najväčší dôvod problémov je, ako sa zdá, skôr osobný. „Myslím si, že ten dôvod je spojený práve s pánom Trstenským. Smeruje k tomu, aby tohto pána zdiskreditoval,“ hovorí pán Branislav.

Jozef Trstenský, priamy sused rodiny Tomšovcov, pôsobil 16 rokov na poste primátora mesta. Pripúšťa, že súčasnú situáciu mohli vyvolať alebo zhoršiť  nezhody, ktoré už niekoľko rokov panujú medzi ich rodinami.

„Sú tam problémy s medziľudskými vzťahmi,“ hovorí pán Jozef.

Podľa vyjadrenia manželov Tomšovcov prvé spory vznikli už keď si vedľa Trstenských kúpili pozemok a začali stavať dom.

„Museli sme náš dom zameriavať voči oknám pána exprimátora a jeho manželky. Aby, nedajbože, sme sa im dívali do ich súkromia,“ hovorí pani Magdaléna.

„Vyše 20 rokov tu 24 ľudí žije normálne bez akýchkoľvek konfliktov, “ tvrdí pán Juraj. „Až do tohto stavu, kedy sme prišli do problému s pánom Tomšom,“ dodáva pán Branislav.

„Nemám s nikým problém, ani som nikdy nemala! Ja sa len bránim! Každá moja reakcia je vyvolaná nejakou akciou. A tú akciu vyvolávajú oni,“ tvrdí pani Magdaléna.

„Ja som chcela iba jednu jedinú vec. Transparentnosť, legálnosť, nezávadnosť,“ hovorí pani Magdaléna.

„Tu je to jasné, ten verejný záujem, aby to osvetlenie bolo vybudované v súlade s platnými technickými normami, teda aby bolo bezpečné. Neobťažovalo napríklad vlastníkov priľahlých nehnuteľností nejakou nadmernou svietivosťou a tak ďalej. Z tohto hľadiska by som chápal ten verejný záujem užšie, aby sme tu mali bezpečné, neobťažujúce verejné osvetlenie,“ poukazuje advokát Martaus.

Vymieňajú si vulgarizmy

Spor okolo projektu verejného osvetlenia Tureckej ulice sa za uplynulé roky vyostril do nepriateľstva, mnohých osobných invektív a dokonca súdnych sporov.

„Máme bohatú SMS komunikáciu. Nebola vždycky slušná, boli použité aj vulgarizmy,“ tvrdí pán Branislav.

„Áno úplne rovnaké, ešte horšie. Hlavne keď som pri malých deťoch a niekto mi vulgárne nadáva. Ja som toto nezažila,“ hovorí zas pani Magdaléna.

Medzi rodinami to poriadne iskrí. Problémy, a to i medzi pánom Hamaraom a Tomšovcami, už neraz riešila polícia.

„Najlepšie riešenie konfliktu je vždy dohoda. Samozrejme, keď nie je možné dosiahnuť dohodu je tu súd,“ pripomína advokát Martaus.

Zlyhala komunikácia

V súvislosti s verejným osvetlením Tureckej ulice majú v súčasnosti súdy na stole dva spory. Manipulácie s pozemkami pod lampami už niekoľko rokov predlžujú vyriešenie hlavného sporu a samotného osvetlenia ulice.

„Bez ich súhlasu toto verejné osvetlenie nemôžeme nikdy skolaudovať. Tak sme nemali inú zákonnú možnosť, ako sa obrátiť na súd,“ hovorí pán Jozef.

„Je, samozrejme, potrebná súčinnosť týchto vlastníkov. Aby v rámci tohto konania preukázali, že táto stavba môže zostať tam, ako bola postavená, hoci bez stavebného povolenia. Len je potrebné preukázať, že je v súlade s verejným záujmom, respektíve neodporuje napríklad územnému plánu obce alebo nejakým ďalším právnym predpisom,“ hovorí Martaus.

„Veľmi tam zlyhala komunikácia. Nikdy sme nepovedali, že sa nechceme dohodnúť,“ hovorí pani Magdaléna.

„Ak by bola ochota, tak by k tomuto spolu nemuselo dôjsť. Mohol by sa vyriešiť normálne, slušným a ľudským spôsobom,“ hovorí pán Jozef.

„Dohoda je, keď sa dvaja stretnú a spraví sa kompromis slušne, tak ako sa to medzi susedmi má. A nie, keď väčšinová skupina tlačí jedného do kúta,“ upozorňuje pani Magdaléna.

„Veď ľudia sa nemusia mať radi, ale mali by sa tolerovať…Aby sme na ulici mohli konečne svietiť,“ uzatvára pán Jozef.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny