Na hlavný obsah

Súd vylúčil Donalda Trumpa z republikánskych primárok v Illinois

Verdikt ale pozastavil.

Súd vylúčil Donalda Trumpa z republikánskych primárok v Illinois
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Sudkyňa z Illinois rozhodla o vylúčení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánskych primárok v tomto štáte. Informovala o tom vo štvrtok (29. 2.) agentúra AP. Verdikt pozastavili do piatku (1. 3.), aby súd umožnil odvolanie.

K podobnému rozhodnutiu predtým pristúpili orgány v štátoch Colorado a Maine, a to kvôli Trumpovmu zapojeniu do útoku na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021. Najvyšší súd USA už skôr oznámil, že sa bude Trumpovou účasťou v primárkach zaoberať, podľa analytikov zrejme jeho diskvalifikáciu zvráti.

Sudkyňa Tracie Porterová v 38-stranovom rozhodnutí reagovala na žalobu skupiny voličov. Tí argumentovali, že Trump nie je spôsobilý zastávať najvyšší úrad kvôli tomu, že podnecoval dav k útoku na Kapitol a nesnažil sa výtržníkov zastaviť.

Ide o jednu z desiatok podobných žalôb podaných s cieľom vyradiť Trumpa z voľby, ktorá sa opiera o málo využívanú pasáž americkej ústavy. Podľa 14. dodatku totiž nesmie vojenský ani civilný úrad v USA zastávať ten, kto sa dopustil „povstania alebo vzbury“ či takýto akt podporovali.

Trump sa pre rozhodnutie v Colorade z decembra minulého roka obrátil na najvyšší súd. Súd s konzervatívnou väčšinou na začiatku tohto mesiaca naznačil, že exprezidentovu diskvalifikáciu zvráti, píše AP.

Republikánske primárky sa v Illinois, spolu s New Yorkom a Kaliforniou tradičnou baštou demokratov, budú konať 19. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet