Na hlavný obsah

Tak skoro si nezahrá. Futbalista Pogba dostal maximálny možný trest za pozitívny dopingový test

Pogba mal mal minulý rok pozitívny dopingový test na testosterón.

Tak skoro si nezahrá. Futbalista Pogba dostal maximálny možný trest za pozitívny dopingový test
Na archívnej snímke futbalista Paul Pogba. Foto: SITA/AP

Taliansky antidopingový tribunál udelil vo štvrtok (29. 2.) štvorročný zákaz činnosti francúzskemu futbalistovi Paulovi Pogbovi. Tridsaťročný stredopoliar Juventusu Turín dostal trest po tom, čo mal minulý rok pozitívny dopingový test na testosterón. Pogba sa chce voči verdiktu odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS). Ide o maximálny trest, aký mohol hráč dostať. Informovala o tom agentúra AFP.        

 Pogba neskôr na sociálnych sieťach vyhlásil, že verdikt bol „nesprávny“ a poprel, že by niekedy použil látky zvyšujúce výkonnosť. Proti rozsudku sa plánuje odvolať.

„Som smutný, šokovaný a mám zlomené srdce z toho, že mi vzali všetko, čo som vybudoval počas svojej profesionálnej hráčskej kariéry. Keď budem oslobodený spod právnych obmedzení, bude známy celý príbeh, ale nikdy som vedome alebo úmyselne nebral žiadne doplnky, ktoré by porušovali antidopingové predpisy. Proti dnešnému rozhodnutiu sa odvolám na Športový arbitrážny súd,“ napísal.

Pogbovi našli zvýšenú hladinu počas náhodnej kontroly 20. augusta po ligovom zápase na ihrisku Udinese. Francúz sedel v inkriminovanom stretnutí na lavičke Juventusu, ktorý vyhral v Udine 3:0.

V ďalších dvoch dueloch Serie A proti Bologni a Empoli už zasiahol do hry ako striedajúci hráč. S okamžitou platnosťou mu vtedy zastavili činnosť. V októbri sa dozvedel, že aj analýza jeho B-vzorky priniesla rovnaký výsledok.

Dohodu s antidopingovou agentúrou neuzavrel

Francúz sa rozhodol neuzavrieť dohodu s talianskou antidopingovou agentúrou, a tak sa prípadom zaoberal antidopingový súd krajiny. Rozsudok by mohol ukončiť Pogbovu kariéru, keďže budúci mesiac bude mať 31 rokov.

Štvorročné zákazy činnosti sú podľa Svetového antidopingového kódexu štandardné, ale môžu byť znížené v prípadoch, keď športovec dokáže, že jeho doping nebol úmyselný. Jeho zástupcovia uviedli, že testosterón pochádzal z potravinového doplnku, ktorý mu predpísal lekár, s ktorým sa radil v Spojených štátoch.

Pogba sa vrátil do Juventusu z Manchestru United v roku 2022, ale zápasil so zraneniami a v minulej sezóne odohral za mužstvo len šesť zápasov v Serii A a dva v tomto ročníku. S Juventusom podpísal štvorročný kontrakt do leta 2026, no v jeho drese nenastúpi, keďže nebude môcť hrať minimálne do roku 2028. Po uplynutí trestu bude mať 35 rokov.

Na MS v Rusku (2018) bol kľúčovým členom tímu Francúzska a pomohol mu získať titul, keď vo finále proti Chorvátsku (4:2) strelil gól.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport