Na hlavný obsah

Českí vedci vyvíjajú pre políciu novú technológiu. Zločinci utekajúci z miesta činu sa už ďaleko nedostanú

Unikajúce auto by mohli zastaviť jediným tlačidlom.

Českí vedci vyvíjajú pre políciu novú technológiu. Zločinci utekajúci z miesta činu sa už ďaleko nedostanú
Ilustračná snímka rýchlo idúceho auta. Foto: Profimedia

Technológia ako z futuristického filmu. Páchateľa, ktorý uteká z miesta činu už policajti možno nebudú musieť naháňať, stačí ak použijú modernú bezdrôtovú technológiu, ktorou jeho auto na diaľku zastavia.

Vývoj systému, ktorý financuje české ministerstvo vnútra, predviedli odborníci z pražského ČVUT a brnenského VUT. Informoval o tom český spravodajský portál novinky.cz.

Na takzvanom systéme ELORYKS pracujú českí vedci už tri roky. Unikajúcemu auto dokáže obmedziť rýchlosť alebo ho úplne zastaviť. Vyhnúť by sme sa tak mohli nebezpečným manévrom na diaľniciach.

„“Moderná technológia, na ktorú sa zameriavame, je bezdrôtová komunikácia medzi vozidlami, známa ako V2X (Vehicle-to-X) alebo kooperatívne systémy. Tieto technológie si už nachádzajú cestu do komerčne vyrábaných vozidiel,“ vysvetlil Zdeněk Lokaj z laboratória CertiLab na Dopravnej fakulte ČVUT, ktorý prototyp predstavil novinárom.

Táto technológia nie je zďaleka vo všetkých vozidlách, ale situácia sa má zmeniť, aj v súvislosti s rozšírením autonómnych vozidiel. „Umožňuje nám bezpečným a autorizovaným spôsobom prikázať prenasledovanému vozidlu zastaviť,“ vysvetľuje Lokaj.

Jediné tlačidlo

Automobil by policajti vedeli zastaviť jediným tlačidlom. Policajné auto by pri mimoriadnej bezpečnostnej situácii vyslalo zo svojej komunikačnej jednotky signál a za pár sekúnd by na diaľku vyplo páchateľovi prívod benzínu do motora alebo v prípade elektromobilu obmedzilo prísun energie z batérie.

Pohyb vozidiel by policajti sledovali pomocou aplikácie v tablete. Na základe vzdialenosti, rýchlosti alebo smeru by vybrali konkrétne auto, ktoré chcú „zneškodniť“, zvolili by tlačidlo „blokovať“ a malý červený trojuholník na obrazovke by potvrdil, že jednotka druhého auta príkaz prijala a stroj zastavila.

Systém by sa mohol v budúcnosti využiť napríklad aj pri ukradnutých autách či pri plánovaných policajných akciách pri obzvlášť nebezpečných zločincoch.

Okrem technickej stránky je však potrebné vyriešiť aj procesné a právne hľadisko. Teda za akých okolností bude možné technológiu využiť a ako ju ochrániť pred zneužitím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet