Na hlavný obsah

Turistické vláčiky Prešporáčiky dostali stopku v historickom centre Bratislavy, prekážajú starostovi

Rodinná firma, v ktorej Prešporáčik vznikol, s tým nesúhlasí.

Turistické vláčiky Prešporáčiky dostali stopku v historickom centre Bratislavy, prekážajú starostovi
Turistický vláčik Prešporáčik. Foto: presporacik.sk

Turistické vozidlá, tzv. Prešporáčiky, po novom nemôžu premávať v pešej zóne v historickom centre Bratislavy.

Starostovi mestskej časti Staré mesto Matejovi Vagačovi prekáža, že sa im chodci musia neraz vyhýbať, ale aj to, že vozidlá poškodzujú dlažbu. Rodinná firma, v ktorej Prešporáčik vznikol, s tým nesúhlasí a chce, aby samospráva prehodnotila svoje rozhodnutie.

Dušan Šmidák pracoval roky v cestovnom ruchu. Chcel niečo vo svojom rodnom meste zanechať. V roku 1997 ho inšpirovala fotografia.

Uvidíme ešte Prešporáčiky v Bratislave? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Dvoranová:

„Sme sa dohodli so starostom Starého Mesta a on mi povedal, že čo môže byť, čo nemôže byť,“ uviedol zakladateľ Prešporáčika Dušan Šmidák.

„Je to čisto unikát, podľa historických predlôh a vyslovene pre Staré Mesto v spolupráci so Starým Mestom a pre obyvateľov Starého Mesta,“ povedal riaditeľ Tour4U – DMC František Fabian.

Podľa mesta obmedzovali chodcov

Prijatím nového všeobecne záväzného nariadenia dostali Prešporáčiky v peších zónach Starého Mesta stopku. Mestu prekážalo najmä to, že vláčiky v úzkych uličkách obmedzovali chodcov.

„Ľudia sa vláčikom často len tak tak vyhli. V niektorých miestach museli počkať, kým prejde a až potom pokračovať v chôdzi. A to sa týkalo aj naozaj veľkých skupín peších turistov,“ vysvetlila hovorkyňa starostu MČ Bratislava-Staré Mesto Veronika Gubková.

„Svojou šírkou nezaberal veľkú časť ulice. Dáva prednosť chodcom a jazdí pomalou päť kilometrovou rýchlosťou,“ podotkol Fabian.

Podľa Starého Mesta historická dlažba v pešej zóne nie je na premávku vozidiel stavaná. Dušan Šmidák s tým nesúhlasí. Tvrdí, že cesta býva poškodená najmä tam, kde Prešporáčik ani nejazdí.

„Každý nám vravel, že Prešporáčik vlastne kazí cesty. Lenže vždy, keď začala sezóna po zime, tak boli dažde a snehy, všetko vyplavovalo z ciest. Keď bola nejaká rozbitá cesta, tak vlastne sme tú cestu si opravili na vlastné náklady,“ uzavrel Šmidák.

Ak starosta svoje rozhodnutie nezmení, Prešporáčiky ktoré jazdili po pešej zóne v starom meste už neuvidíme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny