Na hlavný obsah

Učitelia v prešovskej škole učili po páde omietky v provizórnych podmienkach. Rekonštrukcie ešte zďaleka nekončia

Žiakom sa pri incidente nič nestalo.

Učitelia v prešovskej škole učili po páde omietky v provizórnych podmienkach. Rekonštrukcie ešte zďaleka nekončia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Základnej škole na Bajkalskej ulici v meste Prešov už môžu učiť aj v pavilóne, ktorý na niekoľko mesiacov odstavili. Pred necelým rokom spadla v jednej z tried počas vyučovania zo stropu omietka. Podľa radnice je škola bezpečná, aj keď ju čaká ešte ďalšia rekonštrukcia. Omietka spadla v marci minulého roka priamo v triede, žiakom sa našťastie nič nestalo.

„Keď došlo k tejto situácii, zachovali sme chladnú hlavu. So žiakmi sme sa presunuli na chodbu našej školy,“ priblížila učiteľka Aneta Onďáková. Pavilón museli odstaviť. Problémy spôsobovala kanalizácia, ale aj strecha. Časť budovy sa mierne hýbala.

„Ten rok bol dá sa povedať trošku náročný nielen pre učiteľov, ale aj pre žiakov. Fungovali sme v provizórnych podmienkach, ale aj napriek tomu boli triedy pripravené,“ pokračovala Onďáková.

Situácii v základnej škole v meste Prešov sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

Primátor priznáva, že najprv váhali, či si môžu dovoliť zaplatiť rekonštrukciu školy. Napokon mesto stála vyše 175-tisíc eur. „Uvedomili sme si, že táto škola je v podstate prvá pri vjazde do Prešova. Navštevuje ju veľmi veľa detí aj z okolitých obcí,“ skonštatoval primátor mesta Prešov František Oľha.

„Na tejto základnej škole sa zrekonštruovala poškodená krytina strechy, rovnako sa dávala celá nová izolácia,“ uviedol hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Opravou má prejsť aj kanalizácia

Počas letných prázdnin chce mesto ešte opraviť problémovú kanalizáciu. Samotná škola zas získala peniaze na opravu telocvične.

„Na základe troch nezávislých statických posudkov sa vlastne dospelo k tomu, že statika je úplne v poriadku, je tu problém s podložím. V prvom rade treba dať do poriadku kanalizáciu,“ povedala riaditeľka ZŠ na Bajkalskej ulici v Prešove Slávka Dudinská.

Opravu by podľa radnice potrebovali aj ďalšie školy „Situácia v meste v školských objektoch je priam dramatická. Aj tie prvé školy urobené z eurofondov už sú dnes v stave, kedy by potrebovali znova opraviť,“ dodal Oľha. Podľa radnice však ich oprava potrvá roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny