Na hlavný obsah

Ukradnutý vzácny obraz, ktorý po 20 rokoch našli v kontajneri, sa podarilo zreštaurovať

Neznámi páchatelia ho ukradli ešte v roku 1991.

Ukradnutý vzácny obraz, ktorý po 20 rokoch našli v kontajneri, sa podarilo zreštaurovať
Vzácny obraz sv. Juraja. Foto: RTVS

Do Nitrianskej Blatnice vrátili viac ako 300-ročný obraz svätého Juraja. Z rotundy postavenej v deviatom storočí ho neznámi páchatelia ukradli v roku 1991. O dve desaťročia neskôr ho našli vyhodený v kontajneri. Značne poškodenú olejomaľbu dala obec zreštaurovať.

Obraz z konca 17. storočia našiel na Duchonke v kontajneri náhodný obyvateľ. Maľba mu bola známa z detstva, keď chodil na púte k Rotunde svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici. Obraz zobral so sebou a zaniesol na miestny obecný úrad.

„Toto je ešte pôvodný barokový oltár, ktorý tu umiestnili a odkiaľ aj ten obraz ukradli,“ ukazuje starosta obce Igor Slávik na pôvodnej fotografii.

„Obrazu z kontajnera“ sa v Správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

Krátko po nájdení obraz sv. Juraja vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Do odbornej starostlivosti ho zobral reštaurátor zo Žiliny.

„Keď som ten obraz prevzal na reštaurovanie, tak bol, dalo by sa povedať, na hranici zániku. Bol veľmi poškodený. Spodná časť obrazu bola odtrhnutá,“ opisuje reštaurátor Jozef Dorica.

„Reštaurovanie obrazu a zároveň jeho vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku je určite zárukou pre jeho ďalšie zachovanie do budúcna,“ myslí si Richard Pročka z Krajského pamiatkového úradu v Nitre.

Obraz do Rotundy svätého Juraja už nevrátia. Chcú nechať odkrytú staršiu časť starobylého chrámu. „Aj z bezpečnostného hľadiska sme sa rozhodli, že obraz zostane vyvesený vo farskom kostole v Nitrianskej Blatnici,“ priblížil starosta.

Zástupcovia farnosti, obce a pamiatkového úradu tam obnovenú olejomaľbu umiestnili na konci minulého roka. Za reštaurátorské práce obec zaplatila 10-tisíc eur.

V interiéri farského kostola nájde pravdepodobne svoje miesto aj pôvodný oltár z rotundy, najprv ho však musia opraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny