Na hlavný obsah

Ukrajina informovala USA, že V. Zelenskyj sa rozhodol odvolať hlavného veliteľa armády V. Zalužného, píše Washington Post

Biely dom takéto rozhodnutie nepodporil ani proti nemu nenamietal.

Ukrajina informovala USA, že V. Zelenskyj sa rozhodol odvolať hlavného veliteľa armády V. Zalužného, píše Washington Post
Volodymyr Zelenskyj a Valerij Zalužnyj. Foto: TASR/AP, X/@Just_A_Tweeter_, koláž RTVS

Ukrajinská vláda informovala Spojené štáty o tom, že prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozhodol odvolať hlavného veliteľa armády Valerija Zalužného. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou to v piatok (2. 2.) uviedol denník The Washington Post. Išlo by podľa neho o najzávažnejšiu personálnu zmenu počas vojny na Ukrajine.

Dva zdroje pre americký denník povedali, že Biely dom takéto rozhodnutie nepodporil ani proti nemu nenamietal, pretože ide o výlučnú právomoc ukrajinského prezidenta.

Výnos o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Zelenskyj zatiaľ nevydal a nie je jasné, kedy by tak mohol urobiť, napísal The Washington Post, ktorý správu o oznámení rozhodnutia americkej vláde priniesol ako prvý.

Údajné politické ambície

Nedôvera medzi Zelenským a Zalužným v posledných rokoch vzrástla, sčasti preto, že prezident Zalužnému pripisuje politické ambície, ktoré generál dosiaľ popieral. Nezhodli sa tiež v kľúčových otázkach týkajúcich sa armády a vojny proti Rusku. Generál podľa ukrajinských médií aktuálne žiadal o mobilizáciu 500-tisíc nových vojakov, s čím Zelenskyj nesúhlasí.

Zalužnyj patrí popri Zelenskom k najobľúbenejším osobnostiam na Ukrajine a jeho odchod by mohol ovplyvniť morálku vojakov i narušiť dôveru západných darcov. Zelenskyj na druhej strane údajne v súkromní uvažoval nad tým, že nový veliteľ by mohol oživiť šance Kyjeva na bojisku.

Nájsť náhradu za Zalužného je veľkou výzvou, konštatoval americký denník. Pripomenul, že medzi možnými kandidátmi sa spomínajú riaditeľ vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov či veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet