Na hlavný obsah

V Lučenci dali zelenú príprave investícií, projekt vzbudil pochybnosti. Firma má štyroch zamestnancov, prijať chce 400

Dôkazom pochybnosti je insolvencia firmy.

V Lučenci dali zelenú príprave investícií, projekt vzbudil pochybnosti. Firma má štyroch zamestnancov, prijať chce 400
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Príprava investícií v Lučenci pokračuje – vyhlásili to radnica a jeden z investorov v reakcii na pochybnosti o chystanom projekte. Ten má vytvoriť stovky pracovných príležitostí.

O pôsobenie v priemyselnom parku v Lučenci prejavili záujem dve firmy. Jedna z nich chce vyrábať montované drevodomy. Niektorí upozorňujú na jej zlé ekonomické hospodárenie.

„V júli 2023 mali nižšie vlastné imanie ako základné imanie, čo je už na vyhlásenie konkurzu takejto firmy. Je insolventná, takisto aj vlastné imanie voči záväzkom. To je strašný ukazovateľ insolventnosti,“ reagovala Martina Hricová z o.z. Lučenec.

„V roku 2022 sme spravili nejaké markantnejšie investície, takže áno, účtovne nám vznikla strata. V priebehu pár dní bude podané daňové priznanie za rok 2023. Môžu si pozrieť všetci ľudia, sú to verejné dostupné údaje, v akej sme kondícii,“ informoval konateľ Domy IQ Lukáš Novotný.

Na firmu, nad ktorou sa vznášajú otázniky, sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Martin Do:

Otáznikom je podľa kritikov aj nízky počet pracovníkov spoločnosti. V súčasnosti ich firma so sídlom pri Žiline zamestnáva len niekoľko. Sľúbila, že v Lučenci vytvorí asi 400 miest.

„Štyria zamestnanci? Ja si neviem predstaviť, že by nejaký výrobný podnik s týmto začal podnikať a rozbehol výrobu s počtom zamestnancov, ako to tvrdia, že 400,“ poznamenala Martina Hricová.

„Mne to prišlo ako nereálne, až taký počet. Na tú firmu, ktorá sa prezentovala s počtom zamestnancov, aby priniesla až toľko pracovných miest do Lučenca,“ uviedol mestský poslanec v Lučenci Romáš Šurik.

„Áno, bude schopná vytvoriť toľko pracovných miest. My na tom aktívne pracujeme. Ako prvá lastovička – vznikne v blízkej budúcnosti showroom v meste Lučenec, kde si budú môcť ľudia pozrieť, čo robíme, ako robíme,“ priblížil Lukáš Novotný.

Radnica hovorí, že spolupráca s obidvoma záujemcami pokračuje. „Investori už nadviazali kontakt už napríklad aj so zástupcami školstva a plánujú spoločné aktivity v oblasti vzdelávania,“ ozrejmila hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

Investor, ktorý by mal v priemyselnom parku v Lučenci vyrábať drevodomy, zároveň predpokladá, že s náborom pracovníkov začne na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny