Na hlavný obsah

V Púchove vyrúbu 80 zdravých stromov. Aktivisti sú proti a zvažujú petíciu

Mnohí obyvatelia s výrubom nesúhlasia.

V Púchove vyrúbu 80 zdravých stromov. Aktivisti sú proti a zvažujú petíciu
Na snímke strom javorovec jaseňolistý v Púchove.a Foto: RTVS

Javorovec jaseňolistý dostal v Púchove stopku. 80 zdravých stromov vyrúbu. Aktivisti sú proti a zvažujú aj petíciu.

Drevina sa pre odolnosť často vysádzala do mestského prostredia. Súčasná legislatíva ju však hodnotí ako inváznu.

„Ten strom tu rastie minimálne 60 rokov, môžete vidieť, že je to mohutný strom, ktorý rastie na stavebnom návoze, kde by to žiadny iný strom nedokázal,“ uviedol aktivista Michal Bizoň.

Je drevina skutočne problémová? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Dominika Kusá:

Práve odolnosť je na škodu. Dreviny, ktoré mestá v minulosti vysadili a starali sa o ne, majú teraz vyrúbať. Mnohí obyvatelia s výrubom nesúhlasia.

„Konkrétne v meste ich bolo zameraných 78. Až od roku 2020 zaradili strom medzi invazívne dreviny, dovtedy to bola drevina, ktorá sa bežne využívala v mestách,“ povedala primátorka mesta Púchov Katarína Heneková.

„Neviem, ako by sa dal proces ešte zvrátiť. Zo zákona majú mestá a majitelia pozemkov povinnosť tieto dreviny odstraňovať. Kedykoľvek môže prísť inšpekcia životného prostredia a dať nám pokutu, že toto neriešime,“ vysvetlila odborná referentka životného prostredia na MsÚ v Púchove Martina Knížatová.

Samospráva situáciu konzultovala aj so Štátnou ochranou prírody. „Z nášho pohľadu a z hľadiska našich záujmov ochrany prírody je aktivita žiaduca,“ skonštatovala pracovníčka Správy CHKO Strážovské vrchy Ivana Labudíková.

Aktivistovi chýba dôkaz

Aktivistovi Michalovi Bizoňovi chýba dôkaz, že sa javorovec v Púchove skutočne nekontrolovateľne rozmnožuje. Referentka Knížatová povedala, že tento jav v okolí mesta nezaregistrovala a snažia sa drevinu kontrolovať a udržiavať.

„Podľa mňa je to cudzokrajná drevina, lebo invazívna by sa správala inak. Za 60 rokov by tu muselo byť 300 až 400 stromov. Tento javorovec bol nesprávne zaradený do invazívnych drevín,“ myslí si Bizoň.

Mesto sa vyjadrilo, že v prvom kroku plánuje vyrúbať 28 samičích jedincov. Čo s tými samčími, rozhodne neskôr.

Výrub sa má začať v Púchove od pondelka (19. 2.). Aktivisti chcú ešte podať podnet na štátne orgány, aby mu zabránili. Takéto stromy už vyrúbali napríklad v Prievidzi či v Dolnom Kubíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny