Na hlavný obsah

Koľko hlasov potrebuje kandidát, aby sa stal prezidentom? Zorientujte sa v percentách

V prvom kole si voliči budú vyberať z jedenástich kandidátov.

Koľko hlasov potrebuje kandidát, aby sa stal prezidentom? Zorientujte sa v percentách
Volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/František Iván

Hlasovať v prezidentských voľbách budeme o dva týždne. V ďalšej časti priblížime, koľko percent hlasov potrebuje kandidát, aby sa stal prezidentom.

Voľby prezidenta SR sa budú konať v sobotu 23. marca. Budú dvojkolové. K urnám teda pristúpime dvakrát.

V prvom kole si voliči vyberajú zo všetkých jedenástich prihlásených kandidátov. Aby bol kandidát na prezidenta úspešný, potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Zvolený môže byť už v prvom kole.

„Je malá pravdepodobnosť, že sa to stane. Je to skôr len v teoretickej rovine, a preto tí prví dvaja kandidáti, ktorí sa umiestnia na prvých dvoch miestach, tak postúpia do druhého kola volieb. Tam už stačí na zvolenie nadpolovičná väčšina hlasov zúčastnených voličov,“ vysvetlil predseda štátnej komisie pre voľby Eduard Burda.

Viac o spôsobe voľby prezidenta SR vysvetľuje volebný manuál zo Správ RTVS:

Prípadné druhé kolo volieb sa koná v sobotu 6. apríla. Postupujú doň dvaja kandidáti so ziskom najvyššieho počtu hlasov z prvého kola.

Ak sa jeden z dvoch kandidátov, ktorí získali v prvom kole najviac platných hlasov, vzdá kandidatúry, postupuje do druhého kola volieb ten, ktorý v prvom kole volieb získal ďalší najvyšší počet platných hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko