Na hlavný obsah

Americkí policajti zastrelili autistického chlapca. V rukách držal záhradnícke náradie

Policajtov na miesto privolala chlapcova rodina.

Americkí policajti zastrelili autistického chlapca. V rukách držal záhradnícke náradie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Polícia na juhu Kalifornie zastrelila 15-ročného autistického chlapca, ktorý v rukách držal záhradnícke náradie. Podľa príbuzných, ktorí sa obrátili na tiesňovú linku a policajtov na miesto privolali, mal chlapec záchvat a smrteľná streľba bola neoprávnená.

Uviedla to v stredu (13. 3.) agentúra Reuters s odvolaním sa na advokáta rodiny, ktorá žiada úrady o väčšiu transparentnosť pri vyšetrovaní incidentu.

Pätnásťročného černošského chlapca Ryana Gainera, ktorého jeho blízki opisujú ako nadšenca cezpoľného behu, policajti zastrelili v sobotu (9. 3.) popoludní v Apple Valley, obci v Mohavskej púšti asi 150 kilometrov severovýchodne od Los Angeles.

Chlapca zasiahol výstrel od najmenej jedného z dvoch zástupcov šerifa okresu San Bernardino. Tí boli na miesto vyslaní po tom, ako jeho príbuzní zavolali na tiesňovú linku a hľadali pomoc.

Rýchla lekárska pomoc mohla chlapca zachrániť

Gainer zomrel na následky zranení v nemocnici, tvrdí kancelária šerifa. Kancelária šerifa podľa advokáta rodine doteraz neukázala kompletný, nezostrihaný videozáznam z telesných kamier ani zvukový záznam z komunikácie medzi dispečerom tiesňovej linky a policajtmi.

Rodina sa domnieva, že Gainer bol zasiahnutý tromi výstrelmi. No celkový počet vystrelených nábojov ani to, či paľbu začal len jeden, alebo obaja policajti, neboli zverejnené.

Hnutie Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) uviedlo, že by dotyční policajti mali byť okamžite prepustení. Skupina tiež požadovala zverejnenie všetkých kamerových záznamov a ďalšej dokumentácie incidentu.

Organizácia uviedla, že Gainerova smrť poukazuje na pretrvávajúci problém, keď polícia používa neoprávnene smrtiacu silu proti osobám, najmä menšinám, ktoré trpia duševnými problémami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet