Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN prvýkrát vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy, USA sa zdržali hlasovania

To má trvať najmenej do konca ramadánu.

Bezpečnostná rada OSN prvýkrát vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy, USA sa zdržali hlasovania
Zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN v pondelok (25. 3.) prijala prvú rezolúciu od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri, ktorá vyzýva na okamžité prímerie.

To má trvať najmenej do konca moslimského mesiaca ramadánu, ktorý sa končí 9. apríla.

Za rezolúciu hlasovalo 14 krajín, Spojené štáty sa zdržali. Bezpečnostná rada OSN počas súčasnej vojny v Pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, schválila dve rezolúcie žiadajúce väčšiu humanitárnu pomoc či „humanitárne pauzy a koridory“, žiadna doteraz ale nevyzývala na prímerie.

Text rezolúcie, ktorú navrhlo desať nestálych členov Bezpečnostnej rady, podľa denníka Haarec vyzýva na okamžitý pokoj zbraní v Pásme Gazy počas ramadánu, čo by malo viesť k trvalému prímeriu.

Dokument tiež požaduje prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze od útoku z vlaňajšieho októbra, keď v Izraeli zabil okolo 1 200 ľudí a asi 250 osôb uniesol. Stovku prepustil počas doteraz jediného prímeria v tejto vojne koncom novembra.

Denník Haarec napísal, že prímerie v rezolúcii nie je podmienené prepustením rukojemníkov, ale obe výzvy sú spomenuté paralelne.

Netanjahu zrušil návštevu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone na protest proti pondelkovej rezolúcii.

Netanjahu obvinil USA, že „ustúpili“ zo „zásadného postoja“, keď umožnili hlasovanie bez toho, aby podmienili prímerie prepustením rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Izraelská delegácia mala predstaviť zástupcom Bieleho domu plány očakávanej pozemnej invázie do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, kde sa pred bojmi uchýlil viac ako milión palestínskych civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet