Na hlavný obsah

Bulhari a Rumuni sa po dlhom čakaní stali členmi schengenu, má to však zatiaľ obmedzenia

Na pozemných hraniciach ich však kontrola neminie.

Bulhari a Rumuni sa po dlhom čakaní stali členmi schengenu, má to však zatiaľ obmedzenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po 13 rokoch čakania sa Bulhari a Rumuni v nedeľu (31. 3.) čiastočne pripojili k schengenskému priestoru. Budú môcť cestovať leteckou a námornou dopravou bez hraničných kontrol. Na pozemných hraniciach ich však kontrola neminie.

Podľa rumunskej vlády začnú schengenské pravidlá platiť pre štyri námorné prístavy a 17 letísk. Všade tam posilnia pohraničnú políciu či imigračných úradníkov. Chcú tak zabrániť nelegálnej migrácii z krajiny.

„Pasažieri už nebudú prechádzať hraničnými kontrolami, ale pôjdu priamo k nástupným bránam. Polícia ich však stále môže náhodne skontrolovať,“ uviedol štátny tajomník rumunského ministerstva vnútra Chestor Bogdan Despescu.

Rozšíreniu schengenského priestoru sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Rovnaké opatrenia má v pláne aj Bulharsko. „Sme pripravení. Je dôležité, aby sme ďalej ochraňovali štátnu hranicu tak, ako to robíme v súčasnosti. Záleží nám, aby sa trend migračného tlaku znižoval,“ povedal končiaci minister bulharského rezortu vnútra Kalin Stojanov.

„Takto letecky či námorne nám to vôbec nepomáha. Dôležitá je pre nás najmä tá pozemná preprava. Dúfam, že to celé čoskoro doriešia,“ myslí si cestujúci Iulian.

Tzv. schengenský priestor vznikol v roku 1985. Dnes môže vďaka nemu takmer 420 miliónov ľudí voľne cestovať bez kontrol na vnútorných hraniciach Európskej únie. Bulharsko a Rumunsko dúfajú, že sa do schengenu úplne integrujú do konca tohto roka.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet