Na hlavný obsah

Deviataci v Považskej Bystrici ostanú v deň veľkej skúšky bez elektriny. Distribučná spoločnosť nechce ustúpiť

Bez elektriny nemôžu svietiť, kúriť ani komunikovať cez internet.

Deviataci v Považskej Bystrici ostanú v deň veľkej skúšky bez elektriny. Distribučná spoločnosť nechce ustúpiť
Ilustračná snímka deviatakov. Foto: RTVS

Testovanie deviatakov na základnej škole v Považskej Bystrici ohrozujú elektrikári. Celú školu chcú 20. marca pre údržbu odstaviť od prúdu. Riaditeľ školy aj mesto prosia distribučnú spoločnosť o zmenu termínu. Márne.

„Pokiaľ nebude elektrická energia zabezpečená, nebude sa svietiť, kúriť, variť, nebudeme mať ani wifi pre komunikáciu s nadriadenými orgánmi v tento deň,“ upozornil riaditeľ základnej školy v Považskej bystrici Vladimír Šebeň.

Takéto podmienky čakajú jednu zo základných škôl v Považskej Bystrici v deň celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka. „Potrebujeme vykonať údržbu, opravu, úradnú skúšku, čo nám vyplýva zo zákona,“ odôvodnil hovorca Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Deviataci sa na testovanie pripravovali dlhý čas. Aktuálna situácia je pre nich stresujúca. „Bolo by to nefér od elektrikárov, keby sme nemali elektrinu v tento moment,“ povedal jeden z deviatakov.

Na situáciu základnej školy v Považskej Bystrici sa bola v Správach RTVS z regiónov pozrieť redaktorka Dominika Kusá:

Zmena termínu nie je možná

Riaditeľ školy žiadal distribučnú spoločnosť o zmenu termínu. Komunikáciu označil ako problémovú. Pomôcť sa snažil aj zriaďovateľ školy, teda mesto.

„Snažil som sa apelovať, aby boli empatickí, že predsa žiaci 9. ročníka majú prvú veľkú skúšku. Bolo by dobré ,aby to riešili v prostredí, ktoré poznajú,“ uviedol Šebeň.

„Najskôr sme požiadali distribučnú, aby preložili tento termín na iný deň. Dostali sme odpoveď, že to nie je možné,“ ozrejmil vedúci odboru školstva mestského úradu v Považskej Bystrici Jozef Bielik.

„Je tam veľmi veľa faktorov, ktoré do toho vstupujú – kapacity našich elektrikárov, montérov, technikov, tak isto skladové zásoby, doprava, dispečing, ktorý to celé plánuje. Nedokážeme vyjsť v ústrety tomuto odberateľovi,“ vysvetlil Miroslav Gejdoš.

Kompetentní teraz riešia, ako zabezpečiť, aby mohli dve triedy deviatakov písať dôležitý test tak, ako rovesníci v celej krajine.

„Teraz sme vo fáze zabezpečovania náhradného elektrického generátora, ktorý by sme v prípade potreby použili,“ povedal Bielik. Ostatní žiaci budú mať v čase odstávky prúdu riaditeľské voľno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny