Na hlavný obsah

Do Európy vysielame signál, že sme na prípadnú vlnu migrantov pripravení, tvrdí minister vnútra

Techniku nám požičala aj česká polícia.

Do Európy vysielame signál, že sme na prípadnú vlnu migrantov pripravení, tvrdí minister vnútra
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (vpravo) počas bezpečnostnej akcie na hraniciach. Foto: RTVS

Slovensko je na prípadnú vlnu nelegálnej migrácie pripravené. Počas policajnej akcie na hraniciach s Maďarskom to povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Policajtmi na hraniciach a ukážkou techniky podľa neho opäť vysielame do Európy signál, ktorý zmení trasy migrantov.

Najviac nelegálnych migrantov prišlo vlani na naše územie z Maďarska. U nášho južného suseda už tlak nelegálnej migrácie opäť postupne silnie. Na intenzite nabral minulý týždeň.

„Zaznamenali sme 60 nelegálnych migrantov po vstupe zo Srbska na územie Maďarska,“ priblížil riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Jozef Masnica.

Zatiaľ nezachytili žiadneho migranta

Na Slovensku zatiaľ od začiatku roka nezachytili ešte ani jedného, no takto pred rokom ich tu bolo podľa polície približne 1 700. Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície hovorí, že s preventívnymi opatreniami netreba čakať, pretože vonku je už teplejšie.

„Je zrejme na mieste čakať nárast v nejakých týchto počtoch, pretože prirodzene v tých chladnejších mesiacoch ľudia menej migrujú,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Tomáš Beňuška. Slovensko je podľa ministra vnútra pripravené na zvládnutie prípadnej ďalšej migračnej vlny.

Pri príležitosti celoštátnej branno-bezpečnostnej akcie zameranej na nelegálnu migráciu a na pašerákov nám špeciálnu techniku zapožičala aj česká polícia. Napríklad vďaka špeciálnym vozidlám sa jej v minulom roku podarilo zachytiť tisícky nelegálnych migrantov.

V reportáži redaktora Radoslava Šeba zo Správ RTVS sa dozviete, ako sú takéto vozidlá vybavené:

Drony sa osvedčili

Do boja proti nelegálnej migrácii mieni polícia nasadiť vo významnejšej miere aj drony. Väčšie aj tie menšie. S nimi dokáže postrážiť aj 40-kilometrový úsek zelenej hranice, ktorú nelegálni migranti využívajú na vstup do krajiny najviac.

„Menší dron zaznamenal 3 090 migrantov od roku 2022, sa to osvedčilo,“ priblížil hasič a dronista Dominik Vároš.

„Je fakt, že keď dajú túto techniku na tie hranice, kopu policajtov, drony a ešte neviem čo všetko, tak áno, je určite logické, že za takýchto okolností prejde menej nelegálnych migrantov na naše územie, ak vôbec nejakí,“ povedal bezpečnostný analytik Beňuška. „A my chceme ísť presne touto cestou,“ uviedol minister Šutaj Eštok.

Minister vnútra preto plánuje posilniť policajnú techniku aj o takéto vybavenie. Využiť chce na to približne 15 miliónov z plánu obnovy, z ktorých sa pôvodne mal kúpiť vrtuľník.

V prípade, že vlna nelegálnej migrácie zosilnie, ministerstvo vnútra má pripravený tzv. semafor. Pri zachytení stovky migrantov týždenne sa zintenzívnia náhodné kontroly na hraniciach, no a v prípade, že sa podarí zachytiť 250 nelegálnych migrantov týždenne, hraničné kontroly už nebudú iba náhodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko