Na hlavný obsah

Takmer 30 percent Slovákov považuje migrantov za nebezpečných. Podľa odborníkov dôvod na obavy nie je

Prekonať strach môže podľa odborníkov osobná skúsenosť.

Takmer 30 percent Slovákov považuje migrantov za nebezpečných. Podľa odborníkov dôvod na obavy nie je
Ilustračná snímka migrantov. Foto: RTVS

Počet migrantov prichádzajúcich na Slovensko klesá. Podľa prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS ich niektorí ľudia stále vnímajú ako nebezpečných. Podľa odborníkov dôvod na obavy nie je.

Viac ako polovica Slovákov vníma migrantov neutrálne. Až 28 percent ich považuje za nebezpečných. To, že sú migranti pre našu krajinu prospešní, si myslí len pätnásť percent opýtaných.

V roku 2022 sa migrantov obávalo viac ľudí, bolo to 37 percent. Naopak menej ľudí ich vnímalo neutrálne a menej bolo aj tých, ktorý si mysleli, že sú pre našu krajinu prínosom. Ako nebezpečných ich vnímajú najmä ľudia nad 60 rokov.

„Staršia generácia veľmi málo cestuje, v porovnaní s mladými ľuďmi. Menšiu skúsenosť má vôbec s ľuďmi zo zahraničia. Tiež sú ďaleko náchylnejší na rôzne typy propagandy,“ povedal sociológ Michal Vašečka.

Vzťahu Slovákov a Sloveniek k migrantom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Osobná skúsenosť

Programová riaditeľka Ligy za ľudské práva Miroslava Mittelmannová hovorí, že ľudia sa prestanú obávať migrantov len ak budú mať s nimi osobnú skúsenosť.

„Cudzinci a migranti sú ľudia ako my. Pre tých, ktorí majú stále strach z cudzincov, by som odporúčala poobzerať sa okolo seba a zistiť, či v ich okolí sa neuskutoční nejaká komunitná aktivita, kde by prepájali Slovenky a Slovákov priamo s cudzincami,“ uviedla Mittelmannová.

Sociológ hovorí, že rizikom pre všetky krajiny sveta je masová migrácia. Tá je však podľa neho dôkazom toho, že krajine sa darí.

„Krajiny, ktoré sú úspešné, majú vždy otvorené okná von aj dnu. Pokiaľ na Slovensko budú prichádzať migranti, bude to iba dôkaz toho, že krajina je niečím príťažlivá a zaujímavá,“ vysvetlil Vašečka.

Príliv migrantov sa neočakáva

Na Slovensku masový príliv migrantov neočakávame. V porovnaní s minulým rokom je ich menej. „Neevidujeme vďaka opatreniam prijatým ihneď po nástupe novej vlády žiadnu osobu, ktorá by sa neoprávnene zdržiavala na území Slovenskej republiky,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

V prípade, že sa počet migrantov zvýši, ministerstvo vnútra zavedie bezpečnostné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko