Na hlavný obsah

Trump nechce dať na vojnu na Ukrajine „ani cent“, potvrdil Orbán po spoločnom stretnutí

Orbán tvrdí, že s jeho výrokmi sa nedá nesúhlasiť.

Trump nechce dať na vojnu na Ukrajine „ani cent“, potvrdil Orbán po spoločnom stretnutí
Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa podľa všetkého opäť stane kandidátom amerických republikánov na prezidenta, nemieni finančne podporovať Ukrajinu. Je presvedčený, že tak ukončí vojnu Ruska proti tejto krajine.

Po návrate z návštevy Spojených štátov, kde sa zišiel s Trumpom, to v rozhovore pre televíziu M1 povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Trump má podľa Orbána o konflikte na Ukrajine „veľmi jasnú víziu, s ktorou je ťažké nesúhlasiť“. Trump podľa neho nechce dať na vojnu „ani cent“, a preto vojna skončí. „Je predsa zrejmé, že Ukrajina nemôže stáť na vlastných nohách. A ak jej Američania spoločne s Európanmi nebudú dávať zbrane a peniaze, vojna skončí,“ vyložil Orbán Trumpov pohľad na vojnu.

Bývalý americký prezident si podľa neho myslí, že keď Spojené štáty Ukrajinu prestanú finančne podporovať, Európa to sama nezvládne a konflikt skončí.

Trump je tiež presvedčený, že ak majú Európania strach z Ruska alebo chcú posilniť svoju bezpečnosť, majú si za to sami zaplatiť, povedal Orbán, ktorý sa s republikánskym politikom zišiel v piatok (8. 3.).

Trumpovi spojenci blokujú balík pomoci

Ruskojazyčný servis BBC pripomína, že Trump sa opakovane pochvalne vyjadril o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Tvrdí, že by konflikt na Ukrajine, ktorý pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko, dokázal vyriešiť v priebehu 24 hodín.

Ako by to urobil, však doteraz nepovedal. Spojenci niekdajšieho šéfa Bieleho domu medzitým v Kongrese blokujú ďalší balík pomoci pre Ukrajinu, ktorý sa snaží presadiť súčasný demokratický prezident Joe Biden.

Orbán odmieta Ukrajinu vojensky podporovať a donedávna ako jediný významný politik v EÚ udržiaval blízke kontakty s Ruskom. Po jesenných parlamentných voľbách na Slovensku, keď sa k moci vrátila strana Smer-SD Roberta Fica, sú voči Moskve zhovievaví ale aj slovenskí vládni predstavitelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet