Na hlavný obsah

Dopravné obmedzenia v Prešove: Dotknú sa aj vlakovej dopravy, vodiči si musia zvyknúť na obchádzkovú trasu

Zbúrajú most pri Rusínskej ulici a postavia nový.

Dopravné obmedzenia v Prešove: Dotknú sa aj vlakovej dopravy, vodiči si musia zvyknúť na obchádzkovú trasu
Vodičov, ale aj chodcov a cyklistov čaká asi 200 dní dopravných obmedzení. Foto: RTVS

Most pri Rusínskej ulici v Prešove zbúrajú a postavia nový. Vodičov, ale aj chodcov a cyklistov, až do jesene čakajú značné dopravné obmedzenia. Budú musieť prechádzať po náhradných trasách. Most má už vyše 55 rokov. Statik vyhodnotil, že by bol onedlho v havarijnom stave.

„Dnes ešte tieto znaky nenastali, ale všetko nasvedčuje k tomu, že by k tomu v blízkej budúcnosti mohlo dôjsť, keby sa zvýšila intenzita dopravy na tomto moste. Postavili ho v roku 1968. Momentálne je zaradený v stupni veľmi zlý,“ priblížil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského kraja Marcel Horváth.

Aké dopravné obmedzenia prinesie výstavba nového mosta v Prešove zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Robert Latta:

Kraj dá na nový most, pod ktorým vedie železničná trať, štyri milióny eur. „V podstate ide o jeden z najdôležitejších uzlov v meste Prešov,“ uviedol predseda kraja a poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

„Dochádzalo tam už aj k spomaľovaniu rýchlosti vlakov. Ak by došlo k akýmkoľvek problémom, musela sa prerušiť aj železničná doprava,“ skonštatoval primátor Prešova František Oľha.

Práce na viac než 20 dní zastavia aj železničnú dopravu. „Potrebujeme, jednoducho povedané, zbúrať starý most, ktorý už v podstate doslúžil. Má svoj vek, a potrebujeme postaviť nový, krásny, oceľový most. Najnáročnejšia časť bude búranie starého mosta, pretože musíme ochrániť železničnú trať,“ podotkol riaditeľ oblasti východ spoločnosti Metrostav Ladislav Bačenko

Dvesto dní

Vodičov, ale aj chodcov a cyklistov čaká asi 200 dní dopravných obmedzení. Ide pritom o využívaný úsek. Denne ním prejde takmer 20-tisíc áut. „Budú traumatizovaní možno prieťahmi, dĺžkou čakania a zápchami. Verím, že to zvládnu. Pre nás je naozaj dôležité, aby sme čo najskôr odovzdali toto dielo,“ pokračoval Majerský.

Autá napríklad neprejdú cez Masarykovu ulicu. „Ulica Masarykova a ulica Grešova budú výlučne vyhradené pre verejnú dopravu a zároveň tento koridor, ktorý sa vytvorí, bude slúžiť aj pre prístup sanitiek záchrannej služby,“ uviedol referent odboru dopravy mesta Prešov Maroš Kajňák.

„Tie obmedzenia sú tak nastavené, aby si každý vedel nájsť vlastnú obchádzkovú cestu,“ dodal Oľha. Most by mali dokončiť v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny