Na hlavný obsah

Francúzsko reaguje na útok v Moskve: Zvyšuje bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň

Ide o úroveň "hroziaci útok".

Francúzsko reaguje na útok v Moskve: Zvyšuje bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň
Francúzsky premiér Gabriel Attal. Foto: TASR/AP

Francúzsko po piatkovom (22. 3.) teroristickom útoku v Moskve, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), posilňuje bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň. Na sieti X to v nedeľu (24. 3.) oznámil francúzsky premiér Gabriel Attal.

„Vzhľadom na tvrdenia o útoku Islamského štátu a hrozbách pre našu krajinu sme sa rozhodli zvýšiť (protiteroristický program) Vigipirate na najvyššiu úroveň: hroziaci útok,“ napísal Attal po skončení zasadnutia rady pre obranu v Elyzejskom paláci. Zúčastnil sa na ňom aj prezident Emmanuel Macron.

Plán Vigipirate v januári znížili na úroveň dva, teda zvýšená bezpečnosť – riziko útoku, uviedla agentúra AFP.

Francúzsky systém varovania pred terorizmom má tri stupne. Najvyšší stupeň sa aktivuje v prípade útoku vo Francúzsku alebo v zahraničí alebo v prípade, že hrozba útoku sa považuje za bezprostrednú. Spúšťajú sa také výnimočné bezpečnostné opatrenia, ako zosilnené hliadky ozbrojených síl na verejných miestach, ako na staniciach, letiskách a náboženských miestach.

Pri piatkovej streľbe v koncertnej sále v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy ozbrojenci zabili najmenej 137 ľudí. Ďalších viac ako 180 je ich zranených. K útoku sa prihlásili príslušníci IS. Spojené štáty pred touto hrozbou Rusko varovali, ale prezident Vladimir Putin varovanie verejne odmietol ako pokus o zastrašovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet