Na hlavný obsah

Súd v Moskve obvinil štyroch podozrivých z útoku v koncertnej sieni. Na proces si počkajú vo väzbe

Hrozí im doživotie.

Súd v Moskve obvinil štyroch podozrivých z útoku v koncertnej sieni. Na proces si počkajú vo väzbe
Saidakrami Murodali Rachabalizoda, podozrivý zo streľby v koncertnej sieni v Moskve. Foto: TASR/AP

Súd v Moskve v nedeľu (24. 3.) obvinil štyroch ľudí podozrivých z piatkového útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji ruskej metropoly z teroristického činu spáchaného v skupine. Hrozí im doživotie, uviedla agentúra TASS.

Na všetkých štyroch súd uvalil väzbu na dobu najmenej dvoch mesiacov alebo kým sa neuskutoční súdny proces. Pri útoku zahynulo najmenej 137 ľudí, ďalších viac ako 180 je ich zranených, uviedli v aktualizovanej bilancii moskovské úrady.

Ruské bezpečnostné sily v sobotu (23. 3.) oznámili, že dopadli páchateľa útoku. Celkovo informovali o zatknutí 11 osôb, vrátane štyroch útočníkov. Moskva naznačovala ich spojenie so susednou Ukrajinou, k útoku sa ale opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Kyjev akékoľvek zapojenie dôrazne poprel.

Súd v Moskve rozhodoval, či na podozrivých uvalí väzbu, urobil tak v prípade všetkých štyroch mužov obvinených z teroristického činu. Určil, že dvojmesačná lehota môže byť predĺžená dovtedy, kým sa nezačne súdny proces na základe obvinení z terorizmu.

Ten by sa mal začať 22. mája, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie zo súdneho procesu zverejneného no platforme Telegram. Podľa súdu sa rodáci z Tadžikistanu priznali.

Známe sú aj mená podozrivých

Štyria podozriví, ktorých súd obvinil z terorizmu, sa volajú Dalerdcon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni, uviedol s odvolaním sa na súdne spisy Reuters.

Jeden z podozrivých bol do súdnej siene privedený so zaviazanými očami. Pásku mu dala dole ochranka, takže bol viditeľný jeho monokel, uviedla agentúra AP. Budovu súdu obklopovali davy policajtov, na mieste panujú prísne bezpečnostné opatrenia.

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

Ľudia v Rusku dnes držia celoštátny smútok na pamiatku obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni Crocus City Hall. K miestu prišli stovky ľudí uctiť pamiatku zabitých návštevníkov. Podľa aktualizovaných údajov moskovských úradov je po útoku 182 zranených, z toho 121 leží v nemocnici a 61 sa lieči ambulantne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet