Na hlavný obsah

Ján Kubiš: Nerobil by som rozdiely medzi pravicou a ľavicou

V relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky - špeciál hovoril aj o podpore pre Ukrajinu.

Ján Kubiš: Nerobil by som rozdiely medzi pravicou a ľavicou
Na snímke prezidentský kandidát Ján Kubiš. Foto: RTVS

Prezidentský kandidát Ján Kubiš v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky – špeciál hovoril o potrebe komunikovať s politickými silami v parlamente. Prezident podľa neho nemôže byť protiváhou vlády ani iného úradu. „Prezident musí konať tak, aby bola rešpektovaná ústava aj záväzky voči EÚ. Prezidentský úrad nie je poštár,“ vyhlásil. Prezident tiež podľa neho nemôže byť nositeľom straníckych záujmov.

Ján Kubiš sa do boja o prezidentské kreslo podľa jeho slov rozhodol vstúpiť, lebo vidí, že situácia na Slovensku je náročná. „Spoločnosť je polarizovaná, rozdelená, v takejto situácii by sme potrebovali, aby v čele bol líder, ktorý by prinavrátil slušnosť do spoločnosti,“ uviedol v relácii Rádia Slovensko.

Kubiš sa vyjadril, že ako prezident by nerobil rozdiely medzi pravicou a ľavicou. Podľa Kubiša to je voľba občana a mandát od občanov. Výhrady by komunikoval práve s politikmi. V zahraničnej politike je podľa jeho slov potrebné vychádzať z faktu, že sme členmi EÚ a NATO.

Pri téme vojny na Ukrajine by hľadal politické mierové riešenia, schválil by všetku podporu. „Ukrajina je štát, ktorý sa bráni agresii, má právo žiadať podporu obrany,“ povedal. Ruská agresia nemá podľa neho vojnové riešenie. Ukončenie vojny vidí v politickom riešení, ktoré musí byť spravodlivé a akceptovať územnú celistvosť Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko