Na hlavný obsah

Kežmarok žiada od umeleckej školy nájomné, ktoré je podľa nej likvidačné. Doteraz platila len symbolické euro

Mesto argumentuje, že potrebuje peniaze na obnovu budovy.

Kežmarok žiada od umeleckej školy nájomné, ktoré je podľa nej likvidačné. Doteraz platila len symbolické euro
Študenti sa v škole učia reštaurovať, vytvárajú grafické návrhy či dobové kostýmy. Foto: RTVS

Škola umeleckého priemyslu v Kežmarku je v nezávideniahodnej situácii. Mesto jej vyrubilo nájomné, ktoré je podľa školy aj zriaďovateľa likvidačné. Radnica argumentuje tým, že potrebuje peniaze na opravu budovy, ktorá je v havarijnom stave. A ten, kto ju užíva, má riadne platiť.

Študenti sa tu učia reštaurovať, vytvárajú grafické návrhy či dobové kostýmy. V rámci študentských prác tvoria aj pre mesto. Riaditeľku preto šokovalo nájomné, ktoré im samospráva vyrubila. Viac ako 113-tisíc eur ročne. Podľa doteraz platnej zmluvy by mali platiť len symbolické euro.

„Prišli nám už dvakrát faktúry za minulý rok – október, november, december, 28 560 eur. Faktúru som vrátila, nemám na to financie,“ povedala riaditeľka školy Marta Perignáthová.

„Máme za to, že užívateľ danej budovy by mal platiť nájom, aby sme ho mohli preinvestovať,“ informoval mestský poslanec a viceprimátor Kežmarku Jozef Matia.

Viac o nájomnom pre umeleckú školu v Kežmarku zisťovala v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Krokom mesta zriaďovateľ nerozumie

Vraj len výmena azbestovej strechy bude stáť 150-tisíc. Zriaďovateľ školy Prešovský samosprávny kraj už investoval do výmeny okien či vybavenia školy. Preto symbolický nájom bral ako kompenzáciu od mesta.

„Nerozumieme krokom mesta Kežmarok. S enormným navýšením nájmu jednoducho nesúhlasíme. Trhové ceny ohrozujú fungovanie našich škôl a sú až likvidačné,“ podotkla hovorkyňa zriaďovateľa školy Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová.

„Akékoľvek špekulácie o výške nájomného, či je to primerané alebo neprimerané, by nebolo na mieste z mojej strany,“ uviedol hlavný kontrolór mesta Kežmarok Ondrej Teraj.

Oklamali nás, hovorí mestská poslankyňa

Zvýšené nájomné schválili poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve ešte vlani. Viacerí z nich si s odstupom času „sypú popol na hlavu“ a hovoria o tom, ako o zlom kroku. „Nás oklamali. Viceprimátor nás presvedčil, že ak bude prenájom takto schválený, že budú mať zbraň v ruke a môžu rokovať s VÚC,“ povedala mestská poslankyňa Gabriela Karabinošová.

„Vedeli presne, o akú výšku ide a aké sú podmienky tohto zvýšenia a prešlo to,“ povedal Matia.

„Veď my sme nešli ani podľa zásad mesta. Veď my už sme v tomto porušili zákon,“ argumentovala Karabinošová.

„Veríme, že sa nám to podarí zvrátiť. Lebo to bola aj naša chyba,“ dúfa mestská poslankyňa Katarína Šišková.

Mesto navrhlo župe aj zámenu budovy či odpredaj majetku. Zatiaľ sa nedohodli. „Určite nebudeme akceptovať rozhodnutie o zvýšení nájmu. Nie je to v našich možnostiach a nepovažujeme to ani za správne,“ povedala Jeleňová.

„Sú otvorené dvere, komunikuje sa naďalej a k dohodám môže dôjsť,“ dodal Matia. Riaditeľka školy umeleckého priemyslu si myslí, že sa ocitli v pozícii rukojemníka. Župa však už pre umeleckú školu stavia novú budovu. Dovtedy chcú s mestom uzavrieť kompromisnú dohodu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny