Na hlavný obsah

Kresťania začínajú sláviť najväčšie sviatky v roku: Na Zelený štvrtok si pripomínajú Poslednú večeru

Biskupi požehnali oleje.

Kresťania začínajú sláviť najväčšie sviatky v roku: Na Zelený štvrtok si pripomínajú Poslednú večeru
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Zelený štvrtok sa pre kresťanov začínajú najväčšie sviatky v roku. Počas večerných bohoslužieb si pripomenú Poslednú večeru Ježiša Krista, vrátane obradu umývania nôh. Predpoludním katolícki biskupi vo svojich katedrálach požehnali oleje.

V nitrianskej katedrále sa predpoludním na omši zišlo takmer 200 kňazov pôsobiacich v diecéze. Biskupom požehnané tri druhy olejov si zobrali do svojich farností. Pomazávajú nimi žiadateľov o krst, veriacich hneď po udelení krstu a chorých.

„Olej chorých – informorum – ten používame pri sviatosti pomazania chorých, ten používame dosť často,“ vysvetlil rímskokatolícky kňaz v Rybanoch Jozef Varhaník.

Veľkonočnému trojdniu sa v Správach RTVS o 16.00 h venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Viditeľným spôsobom pomazania olejom sme pripodobnení Ježišovi Kristovi,“ približuje nitriansky biskup Viliam Judák.

Večernou omšou na pamiatku Poslednej večere začnú katolícki veriaci Veľkonočné trojdnie. Počas nej symbolicky zaviažu zvony a kňazi, podľa vzoru Ježiša Krista, dvanástim vybraným ľuďom umyjú nohy.

„Pán Ježiš dáva svojim apoštolom svedectvo o tom, že neprišiel, aby sa dal obsluhovať, ale aby on sám slúžil. Kľaká si k nohám svojich apoštolov, ako znak určitej pokory,“ hovorí katolícky kňaz a vicerektor Kňazského seminára v Nitre Miroslav Šidlo.

Udalosti Zeleného štvrtka, ktoré opisujú biblické texty, si pripomínajú aj evanjelici. V tento večer prisluhujú Večeru Pánovu. „Na Zelený štvrtok Pán Ježiš svoje telo a svoju krv prirovnal alebo vyhlásil za krv baránka, ktorý bol obetovaný. Priamo v kostoloch si túto večeru Pánovu pripomíname aj ju prisluhujeme,“ povedal trnavský evanjelický zborový farár Radomír Vařák.

V piatok veriacich čakajú veľkopiatočné bohoslužby spojené s čítaním pašií a s uctievaním kríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko