Na hlavný obsah

Kresťania zahalili kríže, pripomínajú si utrpenie a smrť Ježiša

V týchto dňoch končí zároveň príprava dospelých na krst.

Kresťania zahalili kríže, pripomínajú si utrpenie a smrť Ježiša
Ilustračná snímka - zahalený kríž. Foto: RTVS

Kresťania dnes (17. 3.) slávia „smrtnú nedeľu“. Na bohoslužbách si budú až do Veľkej noci pripomínať utrpenie a smrť Ježiša Krista. Súčasťou ich prípravy na najväčšie sviatky sú pobožnosti krížovej cesty a pôstne púte.

Štyristo veriacich tento víkend pešo prešlo 40 kilometrov z Trstína do Šaštína. Evanjelici v kostoloch čítajú pašie, katolíci majú oddnes zahalené kríže. Zvyk zahaľovať v kostoloch kríže, obrazy a sochy pochádza z deviateho storočia. U nás sa zachoval až doteraz, dôvodom je napríklad pôst očí.

„Celý rok môžeme vidieť pána Ježiša na kríži. Počas týchto dvoch týždňov pred Veľkou nocou je nám však z našich zrakov vzatý preč. Zobrali sme ho z tohto sveta, zakryli sme ho pred našimi očami a položme si otázku: Potrebujeme Boha v našom živote?“ priblížil katolícky kňaz a farár v Nitre Anton Ďatelinka.

V týchto dňoch v katolíckej cirkvi vrcholí aj dvojročná príprava dospelých na krst. Na Slovensku sú to každý rok desiatky najmä mladých ľudí.

„Tých, ktorí sa pripravujú na krst, voláme katechumeni. Oni sú na Bielu sobotu pokrstení, prijímajú takzvané iniciačné sviatosti,“ ozrejmil katolícky kňaz a nitriansky farár Jozef Tomica.

Viac o prebiehajúcom poste zisťoval v Správach RTVS redaktor Miroslav Lyko:

Desiatky kilometrov na pôstnej púti

Pôstne obdobie vrcholí aj u evanjelikov. V nedeľu začali v chrámoch čítať pašie, čiže biblické texty o umučení Ježiša Krista.

„Takže sme si celý príbeh pripomínali. Dcéra s celou rodinou, aj vnúčatá naše. Všetci sa schádzame tu v kostole,“ povedala veriaca.

„Napriek tomu, že názov je smrtná nedeľa, tak vlastne napriek tomu rozhodnutiu, že Pána Ježiša Krista chcú zabiť a ukrižovať, vyjavuje sa ako ten, kto prináša večný život,“ podotkol nitriansky evanjelický farár Ivan Boženík.

Súčasťou predveľkonočnej prípravy kresťanov sú napríklad pôstne púte. Na jednu z nich prišlo tento víkend 400 ľudí. Z Trstína do Šaštína kráčali celú noc.

„Fakt, putovať s čelovkami na hlave za každého počasia, je to veľmi zaujímavé, 40 kilometrov cez Malé Karpaty,“ povedal hlavný koordinátor pôstnej púte Železný pútnik 2024 Martin Horváth.

O týždeň je v cirkevnom kalendári Kvetná alebo Palmová nedeľa a o dva týždne Veľkonočná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko