Na hlavný obsah

Ukradli vám vec drahšiu ako 2 660 eur? Šanca, že sa dostanete k náhrade, sa zníži. To nie je všetko

Novela Trestného zákona je nepriaznivá pre poškodených.

Ukradli vám vec drahšiu ako 2 660 eur? Šanca, že sa dostanete k náhrade, sa zníži. To nie je všetko
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Prečo sa mení novela Trestného zákona a čo všetko si zmenu vyžaduje? Parlament už schválil zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Kompetencie prevezme generálna prokuratúra. Novela však prináša aj ďalšie zmeny.

Ak vám niekto ukradol vec drahšiu ako 2 660 eur, polícia mala päť rokov na to, aby ho vypátrala a poškodený dostal náhradu. Po novom sa šanca, že sa k náhrade dostane, zníži.

„Podľa nového zákona sa suma zvyšuje na 25-tisíc, to znamená, že ak vám niekto ukradne vec lacnejšiu ako 25-tisíc eur, tak premlčacia doba je iba tri roky. To znamená, polícia, vyšetrovatelia, prokurátori majú iba tri roky na to, aby našli páchateľa. Ak ho v týchto troch rokoch nenájde, dôjde k premlčaniu,“ ozrejmila riaditeľka o. z. Via Iuris Katarína Batková.

Vyšetrovatelia budú mať nielen menej času na vyhľadanie páchateľa, ale v niektorých prípadoch aj obmedzené vyšetrovacie praktiky.

Novele Trestného zákona sa bližšie v relácii RTVS Komentáre dňa venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„To, čo doteraz bolo obzvlášť závažným zločinom alebo zločinom a bolo možné využívať napríklad sledovanie osôb, bolo možné použiť agenta alebo odpočúvanie. Pokiaľ dôjde k prekvalifikovaniu na prečiny, tak takéto možnosti už policajti po novom mať nebudú,“ uviedol právnik z Transparency International Slovensko Ján Ivančík.

Minister Boris Susko si od kratších premlčacích lehôt sľubuje rýchlejšie vypátranie páchateľa. Skrátili sa v celom trestnom zákone. „Aby sa vyvinul tlak na jednotlivé vyšetrovacie zložky, aby trestné činy odhaľovali a vyšetrovali čím rýchlejšie, aby sa dosiahla spravodlivosť,“ povedal Susko.

Po novom sa mení aj doba, počas ktorej môže minister spravodlivosti otvoriť staré prípady. „Čo si myslíme, že spôsobí právnu neistotu pri ukončených prípadoch. Pretože nevieme, keď sa znovu otvorí prípad, či bude súd postupovať podľa nového alebo starého trestného zákona,“ podotkla Katarína Batková.

Podľa posledných európskych dát bolo v slovenských väzniciach 185 väzňov na 100-tisíc obyvateľov. Minister spravodlivosti si preto od schválených zmien sľubuje aj prázdnejšie väznice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko