Na hlavný obsah

Ministerka kultúry chce zmeniť vedenie RTVS. Na rokovaní vlády však takýto návrh nezaznel, tvrdí Taraba

Podľa M. Šimkovičovej chodia ministerstvu kultúry podnety.

Ministerka kultúry chce zmeniť vedenie RTVS. Na rokovaní vlády však takýto návrh nezaznel, tvrdí Taraba
Minister životného prostredia Tomáš Taraba a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (obaja nom. SNS). Foto: TASR/Pavel Neubauer, František Iván

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) plánuje predložiť vláde návrh na odvolanie vedenia RTVS. Uviedla to v rozhovore pre slovenský denník Pravda.

„Na ministerstvo kultúry chodí množstvo rôznych podnetov od ľudí, ktorí nás tlačia k tomu, aby sme okamžite riešili situáciu v RTVS,“ tvrdí ministerka s tým, že podľa nej RTVS nespĺňa to, čo by mala.

Uviedla, že po debatách s odborníkmi ustúpia od myšlienky rozdeliť telerozhlas na dve inštitúcie. Podľa jej slov by to stálo veľa času a peňazí. Stojí si za tvrdeniami, že RTVS nepodporuje slovenskú tvorbu a kritizuje externé zmluvy.

„Pôjdeme v rámci štandardov Európskej únie, po vzore iných krajín,“ uviedla Šimkovičová.

Vláda s návrhom súhlasí

S kontúrami návrhu ministerky Šimkovičovej je vo vláde súhlas. Po stredajšom (6. 3.) rokovaní kabinetu to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

„V prípade kontúr tohto návrhu sme v rámci vlády s tým všetci úplne OK,“ uviedol Taraba. Predmetom návrhu zmien, o ktorých mala Šimkovičová informovať, nemala byť zmena vedenia RTVS.

„Takto nezadefinovala úlohu, pani ministerka hovorila o zmene štatútu RTVS, aby bola súlade s renomovanými inštitúciami v zahraničí. My sme s tým úplne v poriadku,“ upozornil.

Informoval, že vláda ministerku požiadala, aby návrh predložila do riadneho legislatívneho procesu, teda ako vládny návrh zákona. V marci by sa malo uskutočniť pripomienkové konanie, nemalo by mať pritom skrátenú formu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko