Na hlavný obsah

Ministerstvo spravodlivosti odmieta kritiku eurokomisie k zrušeniu špeciálnej prokuratúry

Pochybnosti považuje ta neopodstatnené.

Ministerstvo spravodlivosti odmieta kritiku eurokomisie k zrušeniu špeciálnej prokuratúry
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR/Dano Veselský

Ministerstvo spravodlivosti SR odmieta kritiku Európskej komisie (EK) k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Je presvedčené, že vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ nie je nijakým spôsobom ohrozené a bude pokračovať v rovnakej intenzite, ak nie vo väčšej. Ministerstvo to v piatok (22. 3.) uviedlo vo vyhlásení.

„Akékoľvek pochybnosti EK v tejto oblasti preto považujeme za neopodstatnené,“ informovala hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová s tým, že sa dôrazne ohradzuje voči zneužívaniu tejto témy v kampani pred voľbami prezidenta SR a voľbami do Európskeho parlamentu. „Osobitne v čase moratória,“ doplnil rezort.

Ministerstvo spravodlivosti tiež uviedlo, že pokračujú konzultácie s EK. V priebehu prípravy zmien v trestnom práve už zapracovala do predlohy úpravy, aby vyšla v ústrety mnohým konkrétnym výhradám EÚ.

Hovorca EK vo štvrtok (21. 3.) uviedol, že komisia ľutuje rozpustenie ÚŠP bez prijatia záruk, ktoré by zabezpečili efektívne pokračovanie vyšetrovania.

Eurokomisár pre otázky spravodlivosti Didier Reynders už počas prípravy reformy povedal, že Brusel je pripravený využiť sankcie na zabezpečenie riadnej finančnej správy rozpočtu Únie. Princíp ochrany rozpočtu EÚ umožňuje komisii zmraziť európske fondy určené pre krajinu, ktorá dostatočne nezabezpečí ich riadne využitie. To v súčasnosti pociťuje Maďarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko