Na hlavný obsah

Na Slovensku pochopili mechanizmy verejnoprávneho média v Nórsku po svojom, hovorí člen jeho vedenia

Hovoril o vymenúvaní členov valného zhromaždenia ministerstvom kultúry.

Na Slovensku pochopili mechanizmy verejnoprávneho média v Nórsku po svojom, hovorí člen jeho vedenia
Budova RTVS, v ktorej sídli rozhlas. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Boj o nezávislosť verejnoprávneho rozhlasu a televízie pokračuje. Návrh zmeny zákona z dielne ministerstva kultúry vyvolal prudké reakcie doma aj v zahraničí. V pripomienkovom konaní predložili desiatky subjektov viac ako 300 pripomienok. Zásadné z nich hovoria o tom, že Slovensko nepotrebuje nový zákon, postačujúca je jeho novela.

Tisíce ľudí sa podpísali pod hromadné pripomienky opozície, osem medzinárodných novinárskych organizácií žiada ministerstvo, aby zákon stiahlo. Predkladatelia zákona hovoria o dezinterpretácií informácií a zbytočnej hystérii.

Člen vedenia Nórskej verejnoprávnej spoločnosti NRK Olav Nyhus vysvetlil, ako v Nórsku verejnoprávne médiá fungujú. Práve na ich model sa vládni predstavitelia pri novom zákone odvolávajú.

„Ministerstvo kultúry menuje členov valného zhromaždenia. Toto nie je ideálne riešenie, ale máme zaručenú redakčnú nezávislosť. Členovia menovaní ministerstvom nemajú žiadnu právomoc zasahovať do obsahu redakčnej práce. Toto zrejme pochopili na Slovensku po svojom,“ vysvetlil Nyhus.

Dodal, že povinnosťou a jednou z hlavných úloh verejnoprávnych médií je kritické vystupovanie voči vláde a politikom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v tomto kontexte pritom tvrdí, že RTVS nedokáže objektívne informovať z dôvodu, že je v konflikte s vládou.

Reportéri RTVS sa o pripravovanej legislatíve, ktorá zmení fungovanie verejnoprávneho telerozhlasu rozprávali aj s ďalšími zahraničnými pozorovateľmi. Medzi nimi napríklad aj s bývalým riaditeľom Českej televízie Pertom Dvořákom.

Ďalej s Dorozou Nygren z Poľskej asociácie novinárov a autorov verejnoprávneho rozhlasu, prezidentkou Asociácie európskych žurnalistov Isaiou Tsaousidouov či generálnym riaditeľom Európskej vysielacej únie Noelom Curranom.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko